Πακέτο μέτρων για τις ΜμΕ προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Πακέτο μέτρων για τις ΜμΕ προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ

Πακέτο μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού πρότεινε σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη και Ι. Βρούτση αντίστοιχα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα θα ανασταλεί, προτείνουμε μία σειρά από μέτρα για την προστασία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων. Προτείνουμε τα μέτρα αυτά όχι μόνο με γνώμονα την επιβίωση των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μετά το τέλος της κρίσης, κάτι το οποίο ευελπιστούμε να έρθει γρήγορα και με όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει τα εξής μέτρα άμεσης ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό τη στήριξη της επιβίωσης τους μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στο επόμενο διάστημα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το πακέτο μέτρων αφορά κατ’αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και δύναται να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες του εξάπλωσης της πανδημίας.

Ειδικότερα προτείνεται:
1) Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο για τους επόμενους 6 μήνες.
2) Αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
3) Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς επαγγελματίες στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών
4) Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 3 μήνες.
5) Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
6) Προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές, υπό προϋποθέσεις και ειδικές ρυθμίσεις για την εκμίσθωση ακινήτων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ (πχ κυλικεία σχολείων).
7) Αναστολή πληρωμών επιχειρηματικών δανείων προς Τραπεζικά Ιδρύματα για τους επόμενους 3 μήνες, δυνατότητα εφαρμογής νέων ρυθμίσεων διευκόλυνσης (π.χ. επανυπολογισμό δόσεων εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων) καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών από 8 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας
8) Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 3 μήνες.
9) Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.  
10) Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του Ν. 4172/2013.
11) Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους επιχειρηματίες, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.
12) Παροχή κεφαλαίων κίνησης από τα τραπεζικά ιδρύματα  προς τις επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
13) Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις  που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.
14) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους βάσει αναγκαστικής εντολής.
15) Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
16) Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων
17) Μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος
18) Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση
19) ‘Αρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών
20) Μικροπιστώσεις για τους ΕΒΕ μέσω του ΕΤΕΑΝ και του τραπεζικού συστήματος
21) Δάνεια από εμπορικές τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου.

Επιπλέον, στη φάση αυτή η γενική συνομοσπονδία θεωρεί επιτακτική και δεδομένη τη μείωση των υποχρεώσεων για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και την αντίστοιχη εξαίρεση των σχετικών δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από τον υπολογισμό τους, παραμένοντας στο πλευρό της κυβέρνησης σε όποια προσπάθεια επίτευξης του σκοπού αυτού.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play