Πακιστάν: Φόβοι απέλασης για 60 ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων

Πακιστάν: Φόβοι απέλασης για 60 ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων

Απειλές απέλασης για Αφγανές ακτιβίστριες που διεκδικούν τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν. Περισσότερες από 50 κορυφαίες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών από το Αφγανιστάν, οι οποίες αναζητούν καταφύγιο στο Πακιστάν, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης στην πατρίδα τους. Αυτές οι γυναίκες φοβούνται ότι θα φυλακιστούν ή ακόμα και θα δολοφονηθούν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δεσμευτεί να απελάσει εκατομμύρια Αφγανούς υπηκόους, ενώ οι σχέσεις με την Αφγανία έχουν επιδεινωθεί δραματικά και οι επιθέσεις μαχητών έχουν αυξηθεί στις παραμεθόριες περιοχές.

Η πολιτική απέλασης των Αφγανών προσφύγων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 844.499 Αφγανοί υπήκοοι έχουν απελαθεί βίαια, επιστρέφοντας σε ένα περιβάλλον όπου διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους διώξεων από τους Ταλιμπάν. Μεταξύ αυτών είναι 60 ακτιβίστριες που έχουν δώσει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, πολλές από τις οποίες έχουν κρυφτεί καθώς η αστυνομία στο Πακιστάν προβαίνει σε αυθαίρετες συλλήψεις.

Η Αλίμ, μία από τις ακτιβίστριες, περιγράφει την κατάσταση που βιώνει ως «φοβερό εφιάλτη», καθώς όλοι οι Αφγανοί πολίτες που διαμένουν στο Πακιστάν υποβάλλονται σε καθημερινή δίωξη. «Αν με στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν, αυτό σημαίνει μόνο θάνατο», δήλωσε. Η Αλίμ ζει με τα δύο μικρά παιδιά της στην Ισλαμαμπάντ, και το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.

Η Λιλιάννα Χάρινγκτον από την οργάνωση Avaaz τόνισε ότι η απέλαση αυτών των γυναικών στους Ταλιμπάν είναι απαράδεκτη, επαναλαμβάνοντας ότι το Πακιστάν δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τους ευάλωτους Αφγανούς στους καταπιεστές τους. Η προθεσμία που έχει ορίσει η κυβέρνηση του Πακιστάν για όλους τους Αφγανούς πολίτες χωρίς έγγραφα λήγει στις 31 Μαρτίου, αλλιώς θα συλληφθούν. Οι ακτιβίστριες ζητούν περισσότερο χρόνο για να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε τρίτες χώρες.

Η εκδίωξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη καταδίκη από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατηγορούν τις πακιστανικές αρχές για παραβίαση των δικαιωμάτων των Αφγανών προσφύγων με αυθαίρετες αποφάσεις και χωρίς διαφάνεια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play