Το Πακιστάν και η Τουρκία συνεργάζονται για την εκμετάλλευση υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομικές προοπτικές τους. Το Πακιστάν και η Τουρκία προγραμματίζουν την εκμετάλλευση πρόσφατα ανακαλυφθέντων υπεράκτιων κοιτασμάτων πλούσιων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με μια συμφωνία που υπεγράφη στο Επενδυτικό Φόρουμ Ορυκτών Πακιστάν 2025 στο Ισλαμαμπάντ. Οι δύο χώρες θα υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Πετρελαίου του Πακιστάν, Musadik Malik, αποκάλυψε ότι το νέο κοίτασμα, το οποίο ανακαλύφθηκε ύστερα από τριετή έρευνα, υποδεικνύει ότι είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα μπορούσε να μεταβάλει τις οικονομικές προοπτικές του Πακιστάν, όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους ζει σε συνθήκες φτώχειας. Αν και το Πακιστάν διαθέτει σημαντικά αποθέματα, ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με το γιατί μεγάλες διεθνείς εταιρείες δεν έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την εξόρυξή τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συμμετοχή των εταιρειών Mari Energies Limited, Oil and Gas Development Company Limited και Pakistan Petroleum Limited σε αυτόν τον γύρο προσφορών, μαζί με την τουρκική κρατική εταιρεία Türkiye Petrolleri Anonim Ortakl, καταδεικνύει τη σοβαρότητα των προσπαθειών των δύο χωρών. Παρά ταύτα, προκλήσεις όπως η ασφάλεια παραμένουν κλειδί για την επιτυχία της συνεργασίας αυτής.
Η ασφάλεια και το ρίσκο για τις επενδύσεις είναι προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς πρόσφατες επιθέσεις έχουν αναδείξει τη σφοδρή κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή. Οι προοπτικές είναι τεράστιες, αλλά η διαχείριση των κινδύνων είναι καθοριστική για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων. Με αναφορές να επισημαίνουν την αναγκαιότητα για σημαντικές επενδύσεις για την ανατροπή της πτωτικής τάσης στην παραγωγή φυσικού αερίου, οι δυνατότητες της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Πακιστάν είναι σημαντικές.
Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτών των κοιτασμάτων θα μπορούσε να επιφέρει μια ποικιλία οφελών, όπως η ενίσχυση των τοπικών βιομηχανιών και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Πακιστάν, καθώς αναζητά εναλλακτικούς τομείς ανάπτυξης, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις θαλάσσιες περιοχές του για την ανάπτυξη διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας την αλιεία και τον οικοτουρισμό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr