Ο Καθηγητής Χειρουργικής Παντελής Βασιλείου αναλύει τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το Εθνικό Σύστημα Τραύματος στη χώρα μας, καθώς και τις βελτιώσεις που απαιτούνται. Όπως επισημαίνει, «χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο που να είναι εκπαιδευμένος στο τραύμα», προκειμένου να προαχθεί η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα. Το τρέχον εφημεριακό σύστημα, ανά 4ήμερο, δεν επιτρέπει την απόκτηση επαρκούς εμπειρίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την καθημερινή εφημέρευση στα Κέντρα Τραύματος.
Επιπλέον, 67 νοσοκομεία ανακαινίζουν τους χώρους αναζωογόνησης και δημιουργούνται 207 κλίνες αναζωογόνησης, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Παντελής Βασιλείου αναφέρεται στη σημασία του συστήματος διάσωσης, δηλώνοντας ότι οι αεροπορικές και πλωτές μεταφορές, που ανέρχονται σε περίπου 6.000 ετησίως, απαιτούν βελτίωση για την άμεση πρόσβαση σε τραυματίες.
Η συνέντευξη περιλαμβάνει ερωτήσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές του τραύματος, από την εκπαίδευση και τις υποδομές μέχρι τη θνητότητα και τα μοντέλα που υιοθετούνται. Η εθνική επιτροπή που θα συσταθεί με το νέο νόμο θα εξελίσσει τις προδιαγραφές των χώρων και θα ετοιμάζει πρωτόκολλα διαχείρισης, αξιολογώντας τα Κέντρα με συγκεκριμένα κριτήρια. Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία της προσφοράς υπηρεσιών χωρίς οικονομικές προσδοκίες, υπογραμμίζοντας ότι «το τραύμα είναι ένας χώρος που δεν έχει πορτοφόλι».
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής Χειρουργικής Παντελής Βασιλείου στο Πρακτορείο FM
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ