Ο Πάουελ τονίζει τη μη βιώσιμη πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και την ανάγκη προσεκτικής νομισματικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανθεκτικότητας, με χαμηλή ανεργία και πληθωρισμό που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Η Fed θα είναι πιο αποτελεσματική αν μείνει έξω από την πολιτική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας της τράπεζας. Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι σε μη βιώσιμη διαδρομή, με στόχο της παρούσας κυβέρνησης τη μείωσή του στο 3%.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στη διαχείριση του χρέους θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, προειδοποιώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη μείωση του ελλείμματος ή των φόρων.
Ο Πάουελ δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να προσαρμοστεί βιαστικά, καθώς οι συνθήκες της οικονομίας απαιτούν προσεκτική εξέταση των δεδομένων και των κινδύνων. Ανέφερε ότι η ταχεία μείωση του περιορισμού της πολιτικής μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον πληθωρισμό, ενώ η αργή προσαρμογή μπορεί να πλήξει την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που αυτή έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιγράφοντας ένα ανησυχητικό τοπίο για τις περιοχές που πλήττονται.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με μικρές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ακρόασης, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων να αυξάνονται και τον δείκτη Bloomberg Dollar Spot Index να σημειώνει πτώση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr