Πάπας και αμαρτίες: Η θρυλική δίκη του Φορμόζου

Πάπας και αμαρτίες: Η θρυλική δίκη του Φορμόζου

Ανακαλύψτε τη δραματική ιστορία της Πτωματικής Συνόδου και την περίεργη τύχη του Πάπα Φορμόζου. Το άρθρο εξετάζει μία από τις πιο αμφιλεγόμενες περιόδους της ιστορίας της Καθολικής Εκκλησίας, όπου η δίκη ενός νεκρού Πάπα έγινε πραγματικότητα. Ένα από τα επιτεύγματα του Πάπα Φραγκίσκου ήταν να επιτρέψει να ξεθαφτούν για πρώτη φορά οι αμαρτίες του Πάπα Πίου ΙΒ με την ποντιοπιλατική στάση του στα ναζιστικά εκλήματα στον Β’ ΠΠ. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και άλλοι ποντίφικες που, επηρεασμένοι από τις εμμονές τους, κατέληξαν σε ακραίες αποφάσεις, όπως ο Στέφανος ΣΤ΄.

Από τα τέλη του 9ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 11ου, το Βατικανό αναδείχθηκε σε κέντρο βιαιότητας και εσωτερικών αντιπαραθέσεων, με αρκετούς Πάπες να πληρώνουν το τίμημα της εξουσίας. Η αλήθεια είναι ότι ο Φορμόζος αμέσως μετά την άνοδο του στον παπικό θρόνο προχώρησε σε επέμβαση όπου ο πατριάρχης Άγιος Φώτιος ο Μέγας – ένας από τους σημαντικότερους λογίους του Ελληνισμού εκδιώχθηκε, ενώ ανακατευόταν σε δυναστικές συγκρούσεις βασιλιάδων. Ο θάνατος του Φορμόζου οδήγησε στη γνωστή Πτωματική Σύνοδο, όπου ο Στέφανος ΣΤ΄ διέταξε την εκταφή του και τον δίκησε για σειρά κατηγοριών, από την ψευδορκία μέχρι την άσκηση των καθηκόντων του ενώ είχε καθαιρεθεί.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη της εποχής, καθώς ο Στέφανος ΣΤ΄ κήρυξε τις ενέργειες του Φορμόζου άκυρες και τον κατεδίκασε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Η Σύνοδος προκάλεσε μεγάλη αναταραχή επειδή την προκάλεσαν για πολιτικούς λόγους οι δούκες του Σπολέτου ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Γουίδων Δ΄ του Σπολέτο που είχε ανατρέψει ο Αρνούλφος της Καρινθίας με έκκληση του Φορμόζου. Αυτή η διαμάχη οδήγησε τελικά στην ανατροπή και τη δολοφονία του Στεφάνου ΣΤ΄, με τη φήμη ότι το πτώμα του Φορμόζου είχε αρχίσει να κάνει θαύματα, αναζωπυρώνοντας τις θρησκευτικές και πολιτικές εντάσεις της εποχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play