Παράδειγμα προς μίμηση η συνέπεια και η αναγνώριση της με φορολογικά κίνητρα

Παράδειγμα προς μίμηση η συνέπεια και η αναγνώριση της με φορολογικά κίνητρα

Του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη

Πάγιο αίτημα του επιμελητηρίου μας παραμένει διαχρονικά η αναγνώριση της φορολογικής συνέπειας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό του κορόιδου. Πολύ σωστά λοιπόν η κυβέρνηση σχεδιάζει κίνητρα για όσους είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αλλά και για όσους έχουν εντάξει τα χρέη τους σε ρύθμιση οφειλών και τα αποπληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και κοστολογεί τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τους φορολογουµένους που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αναμένεται μάλιστα να ενεργοποιηθούν από το νέο έτος και θα αφορούν αυτούς που υποβάλλουν νωρίτερα τις φορολογικές τους δηλώσεις, καταβάλλοντας όλο το ποσό του φόρου. Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται διάφορες προτάσεις, αλλά οι πέντε πρώτες αφορούν στην έκπτωση φόρου σε 5%,από 3% που ισχύει σήμερα, για όσους εξοφλούν με εφάπαξ καταβολή τον φόρο εισοδήµατος, ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση συμμετοχής στη µηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας από την ΑΑ∆Ε, τη μείωση του επιτοκίου κατά 50% για µελλοντικές οφειλές προς το ∆ηµόσιο, τις ταχύτερες επιστροφές φόρων, τη μείωση της παρακράτησης για όσους έχουν βεβαιωµένες οφειλές και θέλουν να εισπράξουν χρήµατα από το ∆ηµόσιο και την άρση κατασχέσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Δήμας δήλωσε πως ο βαθµός συνέπειας των φορολογουµένων θα ξεκλειδώνει ολοένα και με περισσότερες διευκολύνσεις, ενώ αντίθετα θα σκληραίνουν τα µέτρα για όσους δεν συµµορφώνονται με τη χρήση αλγορίθμου για τους ασυνεπείς που θα έχει στο στόχαστρο εισοδήματα, λογαριασμούς και ακίνητα. Το ποσοστό παρακράτησης θα περιορίζεται σε συνάρτηση µε τον αριθµό των δόσεων που αποπληρώνονται κανονικά και το ύψος του υπόλοιπου χρέους. Σηµειώνεται επίσης ότι µε βάση το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς η εφορία θα προχωράει σε αυτόµατη παρακράτηση των οφειλών µέσω του αποδεικτικού φορολογικής ενηµερότητας, ακόµα και για όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθµίσεις τµηµατικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν ανελλιπώς τις µηνιαίες δόσεις. Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης Υπουργείο παράλληλα προωθεί δραστικές αλλαγές και στα αναχρονιστικά τεκµήρια διαβίωσης σε όσους έχουν κλείσει 42 χρόνια ζωής, εστιάζοντας στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα. Το σύστηµα προσδιορισµού των ποσών των τεκµηρίων διαβίωσης αναµένεται να τροποποιηθεί, ώστε αυτά να προσεγγίζουν το πραγµατικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των περιουσιακών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση που έχει δοθεί, είναι τα νέα ποσά που θα προκύψουν να είναι µειωµένα µεσοσταθµικά κατά 30% σε σύγκριση µε τα ισχύοντα σήµερα. Ωστόσο, οι κλίµακες αλλά και τα κριτήρια προσδιορισµού των ποσών των τεκµηρίων θα αλλάξουν προκειµένου αυτά να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσµατικότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, για τα εισοδήµατα του 2023, αναµένεται φέτος να περιορισθεί αισθητά ο αριθµός των φορολογουµένων που εντάσσονται στη κατηγορία των τεκµηρίων και ως εκ τούτου θα είναι µικρότερο το ποσό που θα προστεθεί στα δηλωθέντα εισοδήµατα και θα φορολογηθούν βάσει αυτών. Η µείωση θα είναι αποτέλεσµα της αύξησης των ονοµαστικών εισοδηµάτων, αλλά επίσης, δικαίως και αδίκως, από την εφαρµογή του ελάχιστου εισοδήµατος στους αυτοαπασχολούµενους. Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στα τεκμήρια κινητών και ακινήτων θα στοχεύουν στον εξορθολογισµό του συστήµατος. Οι κλίµακες και ο τρόπος υπολογισµού του κόστους χρήσης του αυτοκινήτου θα αλλάξουν, καθώς ένα όχηµα νεότερης τεχνολογίας, το οποίο καταναλώνει λιγότερα καύσιµα, χρειάζεται µικρότερη συντήρηση και καταβάλλει μειωμένα ή και καθόλου τέλη κυκλοφορίας έχει σχεδόν διπλάσιο τεκµήριο από ένα παλαιότερο αυτοκίνητο 10ετίας, αφού η νοµοθεσία που διέπει τα τεκµήρια λαµβάνει υπόψη µόνο τον κυβισµό. Με την ίδια λογική θα προχωρήσουν και οι αλλαγές στα ακίνητα, αφού σήμερα το τεκµήριο υπολογίζεται µε κριτήριο την αντικειµενική αξία, αλλά και τα τετραγωνικά, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη η παλαιότητά του. Όμως τα παλαιά σπίτια είναι περισσότερο ενεργοβόρα από τα νεότερα που κατατάσσονται σε υψηλή ενεργειακή κατηγορία, άρα έχουν και µεγαλύτερο κόστος διαβίωσης. Σήμερα ο νόμος θεωρεί πως όσο µεγαλύτερη είναι η αντικειµενική αξία, τόσο πρέπει να αυξάνεται και το κόστος συντήρησης.

Επιπρόσθετα ένα πακέτο θετικών μέτρων, που εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, στη βελτίωση των εισοδημάτων νέων οικογενειών με αυξημένο αφορολόγητο και χαμηλότερο συντελεστή, στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων και ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει το 2025 με μέτρα ενίσχυσης 880 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 225 εκατ. ευρώ, τη κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ, τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ, την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, και την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ. Τέλος, μέσω της έκτακτης φορολογίας των διυλιστηρίων, μέχρι τέλος του 2024 θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ευπαθών ομάδων, αναπήρων και χαμηλοσυνταξιούχων. Μακάρι ο δημοσιονομικός χώρος να διευρυνθεί από τη μείωση της φοροδιαφυγής και να δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στους συνεπείς φορολογούμενους. Η αναγνώριση της φορολογικής συνέπειας δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται και μάλιστα με πολύ κόπο.
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play