Η παράνομη εισαγωγή ξυλείας από τον Αμαζόνιο απειλεί την παγκόσμια βιοποικιλότητα και εντείνει τη διαφθορά στη βιομηχανία. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Environmental Investigation Agency (EIA), σχεδόν 12.000 κοντέινερ με παράνομα υλοτομημένη ξυλεία από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, περιλαμβάνοντας ξύλο από απειλούμενα δέντρα, έχουν φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Η έκθεση βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, έγγραφα και συνεντεύξεις με πηγές της βιομηχανίας, και αποκαλύπτει μια διαδεδομένη κουλτούρα διεφθαρμένων συμφωνιών που διαπνέει την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η πόλη Μπελέμ, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπαρά, είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο του 2025, γεγονός που προσθέτει μία ειρωνεία στην κατάσταση. Η EIA αναφέρει ότι αμέλεια ή παρανομία παρατηρείται σχεδόν σε κάθε στάδιο, από την έκδοση αδειών μέχρι την υλοτόμηση και την εξαγωγή.
Παρά την ύπαρξη νόμων για την καταπολέμηση της παράνομης ξυλείας στην Βραζιλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τα παραθυράκια παραμένουν και η επιτήρηση του τεράστιου τροπικού δάσους του Αμαζονίου παραμένει δύσκολη. Η παράνομη υλοτόμηση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον Αμαζόνιο, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές και τα παράνομα ορυχεία χρυσού.
Σύμφωνα με την έκθεση, η περιβαλλοντική αρχή SEMAS της πολιτείας Πάρα δεν ανακάλεσε άδειες υλοτόμησης παρά τις καταγγελίες για παραβάσεις. Ένας εκπρόσωπος της SEMAS δήλωσε ότι ενισχύονται τα πρότυπα και οι μηχανισμοί τους. Από το 2015, κατασχέθηκαν πάνω από 12.999 κυβικά μέτρα παράνομης ξυλείας και απαγορεύτηκε η υλοτόμηση σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Η έκθεση αναφέρει την εμπλοκή 19 πριονιστηρίων, 16 εξαγωγέων και 30 εισαγωγέων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα παράνομα φορτία περιλάμβαναν ξυλεία πολυτελείας από απειλούμενα είδη, όπως το ίπε και το κούμαρου. Εντύπωση προκαλεί ότι επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι παράγουν ξυλεία δεν εμφάνισαν καμία ένδειξη υλοτόμησης, υποδεικνύοντας την πιθανή χρήση τους για το ξέπλυμα παράνομης ξυλείας.
Τέλος, οι υπεύθυνοι συχνά δεν δυσκολεύονται να αποκτήσουν πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης, και αναφορές από τη βιομηχανία υποδεικνύουν ότι οι υπάλληλοι δωροδοκούνται για να εκδίδουν άδειες ή να αγνοούν ελέγχους. Όπως ανέφερε ανώνυμα εκπρόσωπος μιας επιχείρησης ξυλείας, «όλοι το κάνουν».
Πηγή περιεχομένου: in.gr