Παράθυρο στο διάστημα: Προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα και επαναπατρισμός ταλέντων

Παράθυρο στο διάστημα: Προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα και επαναπατρισμός ταλέντων

«Παράθυρο» στο διάστημα και εργασία στην Ελλάδα προσφέρει το «Εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων» σε νέους επιστήμονες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν για την κατασκευή και λειτουργία δορυφορικών συστημάτων χωρίς να βρίσκονται μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους. Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για επαναπατρισμό λαμπρών επιστημονικών μυαλών, καθώς Έλληνες που μετανάστευσαν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές επιστρέφουν. «Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος διαστημικής τεχνολογίας, ενός σημείου αναφοράς για εταιρίες, ερευνητές και εργαζομένους από όλο τον κόσμο», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επιστήμονες με ειδικότητες στα οικονομικά, τον προγραμματισμό, καθώς και μηχανικοί διαστημικής, μιλούν για την απόφαση και την εμπειρία τους στην Ελλάδα.

Μαρία Καταφυγιώτη, Contracts Officer: «Είμαι ενθουσιασμένη που έχω την ευκαιρία να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να συμβάλλω στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την πατρίδα μου στην Open Cosmos».

Η Open Cosmos είναι μια κορυφαία επιχείρηση διαστημικής τεχνολογίας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και εγκαταστάσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τώρα και στην Ελλάδα. Έχει αναλάβει το έργο κατασκευής 7 ελληνικών μικροδορυφόρων παρατήρησης γης, οι οποίοι θα κατασκευαστούν εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Νίκος Κουγιώνης, Mechanical Engineer: «Εγώ ήξερα από αρκετά νωρίς ότι ήθελα να ασχοληθώ με την αεροδιαστημική. Έτσι, μόλις πήρα το πτυχίο μου πήγα στην Τουλούζ για δουλειά πάνω σε δορυφόρους. Όταν όμως έμαθα για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων που θα ξεκινούσε, κυριολεκτικά μάζεψα τα πράγματά μου και γύρισα. Όχι μόνο πλέον έχω dream job, αλλά βοηθάω και την χώρα μου να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα δώσει ευκαιρίες σε άλλα άτομα που αγαπούν το διάστημα και δεν μπορούσαν να επιδιώξουν καριέρα στην Ελλάδα».

Νίκος Στυλιανού, Electronics Engineer: «Η θέση στην Open Cosmos με ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή, καθώς ανταποκρίνεται στο πάθος μου για την τεχνολογία και την καινοτομία στο χώρο του διαστήματος. Επέλεξα να επιστρέψω στην χώρα μου, θέτοντας ως στόχο να αξιοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησα».

Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Ειδική Επιστήμονας για τις διαστημικές επιστήμες και τη διαστημική εξερεύνηση (ΕΛΚΕΔ): «Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, μιας εθνικής διαστημικής υπηρεσίας που τόσο χρειαζόταν η χώρα, αποτέλεσε έναν καθοριστικό παράγοντα για την απόφασή μου να επιστρέψω. Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το δικό μας όραμα για την εξερεύνηση του διαστήματος».

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2019 η Ελλάδα έχει δραστηριοποιηθεί δυναμικά στο πεδίο του Διαστήματος, με την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και την αύξηση της εθνικής επένδυσης σε Διαστημικές Τεχνολογίες.

Βασίλης Χαλουλάκος, επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα από τον προσεχή Οκτώβριο, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από μία πολυετή πορεία στο εξωτερικό. Ο Βασίλης πήρε την απόφαση να επιστρέψει, φέρνοντας πίσω τεχνογνωσία και εμπειρίες που μπορούν να συνδυαστούν με το εγχώριο ταλέντο.

Η ICEYE, παγκόσμιος ηγέτης στις δορυφορικές λειτουργίες ραντάρ, ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή σύμβασης με τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το «Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα».

©

Loading

Play