Αναλύουμε τη μελέτη σκοπιμότητας του CERN για τον νέο επιταχυντή, καθώς η χρηματοδότηση παραμένει αβέβαιη. Το ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικής φυσικής CERN έχει δημοσιοποιήσει μια μελέτη σκοπιμότητας για τον διάδοχο του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ωστόσο η χρηματοδότηση αυτού του κολοσσιαίου έργου είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, με πολλούς ερευνητές να εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την χρησιμότητά του. Ο Μελλοντικός Κυκλικός Επιταχυντής (FCC) σχεδιάζεται να λειτουργεί με δέσμες σωματιδίων που θα συγκρούονται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός σε ένα τούνελ 91 χιλιομέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Αν τελικά εγκριθεί η κατασκευή του, ο FCC θα γίνει το ισχυρότερο εργαλείο που έχει ποτέ κατασκευαστεί για τη μελέτη των νόμων της φύσης στο πιο θεμελιώδες επίπεδο, όπως δήλωσε η Φαμπιόλα Τζιαμότι, γενική διευθύντρια του CERN. Παρά τις προσδοκίες, η τελική απόφαση για την υλοποίηση του γιγαντιαίου έργου των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αναμένεται πριν από το 2026, και οι χώρες-μέλη του CERN δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για την κάλυψη του κόστους.
Εν τω μεταξύ, η ερευνητική κοινότητα διχάζεται. Κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η εστίαση σε υποθετικά σωματίδια, για τα οποία δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπατάλη πόρων, επηρεάζοντας άλλες σημαντικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Η Χαλίνα Αμπράμοβιτς από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ επεσήμανε ότι η κοινότητα της φυσικής θα πρέπει να έχει λόγο στη χάραξη των ερευνητικών προτεραιοτήτων.
Η αναζήτηση νέων υποατομικών σωματιδίων από τον FCC ελπίζεται ότι θα προσφέρει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα της φυσικής, όπως η φύση της σκοτεινής ενέργειας, μια υποθετική μορφή ύλης που επηρεάζει την εξέλιξη του σύμπαντος. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές ζητούν σαφή προτεραιότητα και οργάνωση για να διασφαλίσουν ότι η φυσική θα συνεχίσει να εξελίσσεται και σε άλλες περιοχές, πέρα από τον νέο επιταχυντή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr