Την επίσπευση του χρόνου αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ζήτησε από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, αλλά και την διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, επισημαίνει, ότι το τελευταίο διάστημα το επιμελητήριο έγινε αποδέκτης διαμαρτυρίας πολλών επιχειρήσεων – μελών του, τα οποία αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες κατά τις συναλλαγές τους σε τραπεζικά υποκαταστήματα.
Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες των επιχειρήσεων αφορούσαν σε καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση αιτημάτων απελευθέρωσης δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών, παρά την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και την προσκόμιση όλων των προβλεπόμενων εκ μέρους τους εγγράφων. Μάλιστα, σύμφωνα με απαντήσεις αρμοδίων υπαλλήλων υποκαταστημάτων, για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών απαιτείται χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις, 10 εργάσιμων ημερών.
Ο κ. Ραβάνης τόνισε στην επιστολή του, ότι με δεδομένες τις ιδιάζουσες οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και επηρεάζουν αρνητικά κατ’ επέκταση την οικονομία.
Στο πλαίσιο του ρόλου του επιμελητηρίου ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας, ο κ. Ραβάνης ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών, την άμεση επίλυση του προβλήματος, με την αποστολή οδηγιών προς τα τραπεζικά υποκαταστήματα για επίσπευση του χρόνου αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια που κάνουν να επιβιώσουν στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.
«Η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να στραφεί στη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Οι επιχειρήσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, διότι είναι η μοναδική λύση ώστε να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν ξανά οι προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης στη χώρα» καταλήγει η παρέμβαση του κ. Ραβάνη προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.