Πατρίκ Μεζονάβ: Στην αυγή μίας νέας εποχής οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας

Πατρίκ Μεζονάβ: Στην αυγή μίας νέας εποχής οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας

«Είμαστε στην αυγή μιας σημαντικής ενίσχυσης των ελληνογαλλικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για το φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο οποίος παρουσίασε τις προετοιμασίες του οικονομικού φόρουμ που θα γίνει στο Παρίσι, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε τόσο κατά την παρουσίασή του όσο και στις απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους, ότι η επίσκεψη είναι μια σημαντική στιγμή για την οικονομική, την πολιτική και στρατηγική εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, περιλαμβανομένης και της αμυντικής συνεργασίας. Έκανε ειδική αναφορά σε εξελίξεις που αφορούν δράσεις της Τουρκίας, «κυρίως στο μεταναστευτικό και την Αν. Μεσόγειο», υπενθυμίζοντας τις “ξεκάθαρες θέσεις” του προέδρου Μακρόν και των αρμόδιων υπουργών υπέρ της Ελλάδας και λέγοντας ότι «τα θέματα αυτά θα είναι ασφαλώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου».

 Στο φόρουμ που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη- η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», θα είναι παρόντες πέντε Έλληνες υπουργοί, τους οποίους θα συνοδεύουν περί τις 30 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ από γαλλικής πλευράς θα πάρουν μέρος 70-100 γαλλικοί όμιλοι. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της δείχνοντας πως είναι αποφασισμένη να προσελκύσει γάλλους επενδυτές και οι τελευταίοι θα αξιολογήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή και απολύτως αποφασισμένη να αλλάξει τα πράγματα και στην πορεία της προς την ανάπτυξη η Γαλλία ως σημαντικός και ιστορικός εταίρος θα είναι στο πλευρό της», δήλωσε ο κ. Μαζονάβ. Δίνοντας τη σημερινή εικόνα αλλά και τη δυναμική, είπε ότι «η γαλλική οικονομία είναι ο έβδομος επενδυτής με ποσοστό 4%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε κατηγορία και να ανέβουμε ταχύτητα».

Η Γαλλία αξιόπιστος σύμμαχος και στο μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι «η Γαλλία σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των κρατών της ΕΕ στηρίξαμε τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση του φαινομένου και αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Ελλάδα του υφυπουργού Εσωτερικών Λοράν Νινέζ με επιχειρησιακές προτάσεις . «Η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό γιατί αφορά το σύνολο της ΕΕ αλλά μέσω των προτάσεων που κάναμε εκτιμώ ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο πλευρό της Ελλάδας», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, λέγοντας ότι δεν βιώνουμε περίοδο κανονικότητας στα ελληνοτουρκικά, το αντίθετο. Η Ελλάδα εκφράζει τις πολύ έντονες ανησυχίες της. Εμείς, η Γαλλία, αποφασίσαμε να δηλώσουμε «παρών» στο αίτημα της Ελλάδας να μείνουνε στο πλευρό της για να βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

 «Η Τουρκία παίρνει πρωτοβουλίες ιδίως για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε χώρους που δεν είναι δικοί της. Πήρε επίσης πρωτοβουλία με τη Λιβύη για την σύναψη Μνημονίου με το οποίο επιδιώκει να επανακαθορίσει τα θαλάσσια σύνορα στην Α. Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτά τα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο ,  «ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο υπουργός Εξωτερικών πήραν πολύ καθαρές θέσεις που εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από την ελληνική κυβέρνηση» και αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται  «μια ενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων στον τομέα της άμυνας». Και προφανώς, πρόσθεσε, «αυτά τα ζητήματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας».

Ειδικά για το θέμα των αμυντικών σχέσεων, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο, μια εξέλιξη αστάθειας στην Α. Μεσόγειο, υπάρχουν οι τουρκικές πρωτοβουλίες που η Ελλάδα αμφισβητεί όπως και η Γαλλία.  Σ αυτό το πλαίσιο θέλουμε να αρθρώσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Κάναμε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων υπάρχει η δυνατότητα η Ελλάδα να αποκτήσει δύο φρεγάτες Belharra υπερσύγχρονες που κατασκευάζουμε για το δικό μας Ναυτικό και πιστεύουμε ότι οι φρεγάτες αυτές θα έδιναν στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην περιοχή και είναι ένα σημαντικό στοιχείο της απάντησης που η Ελλάδα μπορεί να δώσει στις απειλές που αντιμετωπίζει.

Οι φρεγάτες αυτές δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί τις κατασκευάζουμε για το Ναυτικό μας, τις προτείνουμε στην Ελλάδα και αν κάνει αυτή την επιλογή η πρώτη θα παραδοθεί το 2024. Στο μεταξύ εργαζόμαστε για να βρούμε ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις απειλές. Πρέπει να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις εν αναμονή της παράδοσης των φρεγατών εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει να τις αποκτήσει».

Ο τομέας της ενέργειας θα έχει σημαντική εκπροσώπηση

Ο επικεφαλής του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λοράν Τιγιέ, υπεύθυνος για τις προετοιμασίες,  ανέφερε ότι στο φόρουμ θα είναι παρόντες πέντε βασικοί υπουργοί: Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Χατζηδάκης, Καραμανλής και Θεοχάρης και θα τους συνοδεύουν σημαντικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων: Alumil, Βιοχάλκο, ΔΕΔΗΕ, Κοπελούζος.

Από γαλλικής πλευράς έχουν εγγραφεί 70 γαλλικοί όμιλοι αλλά αναμένεται να φτάσουν τους 100, μεταξύ των οποίων: Suez, Thales, Credit Agricole, Societe Generale.

Ο τομέας της ενέργειας θα έχει σημαντική εκπροσώπηση στο φόρουμ. Υπάρχει ήδη συμμετοχή της EDF που είναι παρούσα στην Ελλάδα μέσω της Edison στην παραγωγή ενέργειας, στην υποδομή αερίου, έχει δραστηριότητα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων , στην παραγωγή ενέργειας ΑΠΕ,  η Total επίσης σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, η Valorene και άλλες.  

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, οι τομείς που δίνουν προτεραιότητα οι Γάλλοι επενδυτές είναι η ενέργεια, οι υποδομές και οι μεταφορές -οδικές και σιδηροδρομικές  καθώς και η SUEZ στην επεξεργασία των λυμάτων, είπε ο κ. Μεζονάβ, τομείς που λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι γαλλικές εταιρίες μπορούν να προσφέρουν στην ελληνική ανάπτυξη και ελπίζουμε να επιλεγούν και από την ελληνική κυβέρνηση».

Εχουμε δεσμευτεί, πρόσθεσε και  για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό έχουμε ένα σχέδιο για την προμήθεια στην Ελλάδα γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra που θα δώσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην περιοχή.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play