Πέντε θέατρα επανέρχονται με νέο πρόσωπο

Πέντε θέατρα επανέρχονται με νέο πρόσωπο

Από την Μαρία Κρύου

Οι τελευταίες πινελιές απομένουν πλέον για την ολοκλήρωση του χειμερινού θεατρικού τοπίου, όχι μόνο όσον αφορά τα ρεπερτόρια αλλά και τις σκηνές που θα τα στεγάσουν. Για πέντε γνωστά θέατρα του αθηναϊκού κέντρου ξεκινάει μια νέα εποχή. Κάποια ξανανοίγουν ύστερα από χρόνια και κάποια άλλαξαν χέρια και ανακαινίστηκαν ριζικά.

Αlhambra Art Theatre

Σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Διαμαντόπουλου, του Θύμιου Καρακατσάνη και πολλών ακόμα ηθοποιών το θέατρο Αλάμπρα και ύστερα από χρόνια σιωπής η Βάσια Παναγοπούλου και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος του ξαναδίνουν φωνή. O αρχιτέκτονας Πάνος Πετρίδης ανέλαβε να ανακαινίσει εκ βάθρων το θέατρο, με έμπνευση από το ομώνυμο ανάκτορο των Μαυριτανών μοναρχών στη Γρανάδα. Οι ίδιοι φιλοδοξούν, το ολοκαίνουργιο Alhambra Art Theatre να είναι «ένα αληθινά πεντάστερο θέατρο» χωρητικότητας 425 θέσεων. Η σκηνή και ο τεχνολογικός εξοπλισμός μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μεγάλων θεατρικών παραγωγών, μουσικών βραδιών και άλλων εκδηλώσεων, υπάρχει πλήρης πρόσβαση για ΑμεΑ, ενώ στο φουαγιέ και στο μπαρ ο θεατής θα μπορεί να απολαύσει καφέ ή κρασί.

Φέτος, στην ανανεωμένη θεατρική σκηνή, θα δούμε το «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» του Ζορζ Φεϊντό σε σκηνοθεσία Βάσιας Παναγοπούλου και Πάνου Αμαραντίδη με την ίδια και τους Γιώργο Παρτσαλάκη, Κώστα Αποστολάκη, Κώστα Φλωκατούλα κ.ά. (από 11/10). Τα δευτερότριτα θα παίζεται το «Τζόρνταν» των Αν Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι, με τη Μαρία Κορινθίου και σκηνοθέτη τον Γιάννη Αϊβάζη (από 21/10). Η παιδική σκηνή, τέλος, θα φιλοξενήσει τα «Στρουμφάκια: Επιχείρηση Στρουμφίτσα» και «Μάγια η Μέλισσα» (από 24/11).

(Στουρνάρη 53, 2105220520-1)

Αλκυονίς

Το κινηματοθέατρο Αλκυονίς μετρά πενήντα χρόνια ιστορίας και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Φέτος, οι Θεατρικές Σκηνές ανέλαβαν για δέκα χρόνια τη διαχείρισή του και στο πλαίσιο της ανακαίνισης έκαναν πολλές παρεμβάσεις με σεβασμό στο χαρακτήρα του χώρου. Την κεντρική σάλα κοσμεί το γλυπτό του εικαστικού Δημήτρη Αρμακόλα, το οποίο αναδείχθηκε με την αλλαγή των χρωματισμών στο χώρο. Πέρα από τις αισθητικές αλλαγές, όμως, οι σημαντικότερες προσθήκες είναι η δημιουργία βοηθητικών χώρων και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση απαιτητικών παραγωγών.

Από τον Νοέμβριο θα δούμε εδώ το εμβληματικό θεατρικό έργο του Σωτήρη Πατατζή «Μεθυσμένη Πολιτεία» σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ήμελλο, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Νίκο Αλεξίου κ.ά. Τη σκυτάλη θα πάρει το 2020 η Ιόλη Αδρεάδη, η οποία διασκεύασε και θα σκηνοθετήσει το «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Τζέιν Όστιν με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Μοθωναίο και την Ευγενία Δημητροπουλου.

Αμφι-Θέατρο

Λίγο προτού αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Κατερίνα Ευαγγελάτου είχε ανακοινώσει ότι, ύστερα από επτά χρόνια σιωπής, θα ξανανοίξει, με τη συνεργασία του επιχειρηματία Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, το ιστορικό Αμφι-θέατρο, θεατρική εστία των γονιών της Σπύρου Ευαγγελάτου και Λήδας Τασοπούλου και μία από τις σημαντικότερες σκηνές της χώρας. Το ισόγειο έχει μετατραπεί σε κατάστημα τουριστικών ειδών, στον πάνω όροφο, όμως, με κάποιες αλλαγές και προσθήκες σε τουαλέτες και καμαρίνια έχει στηθεί ένα θέατρο 300 θέσεων.

Ο χώρος διατηρεί τη θεατρική πατίνα της ιστορίας του και ακριβώς γι’ αυτό είναι για την Ευαγγελάτου το ιδανικό περιβάλλον για να ζωντανέψει ο σαιξπηρικός «Άμλετ». Η παράσταση θα παιχτεί από τον Δεκέμβριο με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά, Άννα Μάσχα, Δημήτρη Παπανικολάου, Αμαλία Νίνου, Γιώργο Ζυγούρη κ.ά.

Βεάκη

Σολωμός, Χορν, Λαμπέτη, Καρέζη, Κούρκουλος, Αρζόγλου, Μπεμπεδέλη… Πάμπολλοι σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν περάσει από τη σκηνή του ιστορικού θεάτρου που άνοιξε τις πόρτες του το 1963. Φέτος, η οικογένεια Λεμπέση δίνει τα κλειδιά στους αδελφούς Τάγαρη κι εκείνοι φέρνουν τα πάνω-κάτω στο χώρο προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Χειλάκη, Δημήτρη Πιατά, Αθηνά Μαξίμου, Μιχάλη Σαράντη, Λένα Δροσάκη κ.ά. (από 12/10) και ο «Αίας» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Σαράντη (μέσα Οκτωβρίου). Στην περιστρεφόμενη πλέον σκηνή δόθηκαν ύψος και πλάτος, ο τεχνικός εξοπλισμός αναβαθμίστηκε, προστέθηκαν καμαρίνια, ενώ ανακαινίστηκαν το φουαγιέ, η πλατεία του θεάτρου, καθώς και το αναβατόριο για τα ΑμεΑ.

Νέος Ακάδημος

Μόνο ο σκελετός του κτιρίου έμεινε όρθιος στο θέατρο της οδού Ιπποκράτους από τότε που το ανέλαβε (για τα επόμενα δέκα χρόνια) ο επιχειρηματίας Δημήτρης Αρχιμανδρίτης και το μετονόμασε σε Νέος Ακάδημος. Με τη συνεργασία του εικαστικού Γιώργου Λυντζέρη το αισθητικό ύφος του θεάτρου έχει αλλάξει ριζικά και έχει μετατραπεί σε μια μοντέρνα σκηνή με άνετη πλατεία και νέο φουαγιέ-μπαρ. Οι σημαντικότερες αλλαγές, ωστόσο, αφορούν τον εξαερισμό, τη θέρμανση και την πυρασφάλεια και κυρίως τη σκηνή, η οποία είναι πλέον περιστρεφόμενη και έτοιμη να υποδεχτεί παραγωγές μεγάλης κλίμακας.

Από τις 14/10 θα φιλοξενήσει την παράσταση «10 Μικροί Νέγροι» της Άγκαθα Κρίστι σε σκηνοθεσία της Ρέινας Εσκενάζυ με πρωταγωνιστές τους Άρη Λεμπεσόπουλο, Φίλιππο Σοφιανό, Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρη Αγγέλου, Παύλο Ευαγγελόπουλο κ.ά. Δύο ημέρες μετά (στις 16/10) στη σκηνή ανεβαίνουν η Τάνια Τσανακλίδου και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης για να ζωντανέψουν την τρυφερή ιστορία των «Χάρολντ και Μοντ» του Κόλιν Χίγκινς σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading