Ανακαλύψτε πώς η επιστήμη και η τέχνη συνδυάζονται μέσω του έργου του Άλβιν Λούσιερ τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Άλβιν Λούσιερ, αναγνωρισμένος πειραματικός συνθέτης, απεβίωσε το 2021. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η βιολογική του ύλη ξαναδημιουργεί μουσική μέσω ενός τολμηρού έργου που προκαλεί ερωτήματα και θαυμασμό στην καλλιτεχνική και επιστημονική κοινότητα. Η πρωτοβουλία αυτή, γνωστή ως Revivification, φιλοξενείται στην Πινακοθήκη της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, με δωρεάν είσοδο έως τις 3 Αυγούστου.
Ο Λούσιερ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της παραγωγής νευρολογικών ήχων και το έργο του, Μουσική για Σόλο Ερμηνευτή (1965), τον κατέστησε πρωτοπόρο συνθέτη που χρησιμοποίησε εγκεφαλικά κύματα στη μουσική του δημιουργία. Η ομάδα Revivification άρχισε να συνεργάζεται με τον Λούσιερ το 2018, με τον συνθέτη να συμφωνεί να δωρίσει το αίμα του το 2020, την ώρα που έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο Λούσιερ είχε τακτικές επαφές με την ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων, μέχρι την αναπάντεχη απώλειά του σε ηλικία 90 ετών. Το έργο τους ολοκληρώθηκε και τώρα είναι προσβάσιμο στο κοινό, συνδυάζοντας την προηγμένη νευροεπιστήμη με την καλλιτεχνική έκφραση. Η διαδικασία περιλάμβανε την επαναπρογραμματισμένη χρήση των λευκών αιμοσφαιρίων του Λούσιερ για τη δημιουργία τρισδιάστατων εγκεφαλικών οργανοειδών, τα οποία παράγουν ήχο αλλά και ανιχνεύουν τις ηχητικές συνθήκες της αίθουσας.
Το έργο δημιουργεί ερωτήματα γύρω από την ηθική της δημιουργικότητας που προκύπτει από βιολογικό υλικό. Μας ενδιαφέρει πραγματικά να δούμε αν αυτός ο μίνι-εγκέφαλος θα αλλάξει ή θα μάθει με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο Guy Ben-Ary. Τα ηχητικά δεδομένα που καταγράφονται στην έκθεση ανατροφοδοτούν τον μίνι-εγκέφαλο, ενσωματώνοντας τη δυναμική του ήχου με την αλληλεπίδραση του κοινού.
Ο Άλβιν Λούσιερ, γεννημένος το 1931 στο New Hampshire και αποφοίτος των πανεπιστημίων Yale και Brandeis, είναι ένας από τους σημαντικότερους πειραματικούς μουσικούς του 20ού αιώνα. Μέσα από το έργο του, κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τη σύνθεση, εστιάζοντας στις φυσικές ιδιότητες του ήχου. Ο συνθέτης θα ήταν σίγουρα ενθουσιασμένος με αυτό το καινοτόμο εγχείρημα που διατηρεί την καλλιτεχνική του κληρονομιά, ακόμη και μετά τον θάνατό του.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr