ΠΦΣ: Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

ΠΦΣ: Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Με αργούς ρυθμούς προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας και όλων των λειτουργών υγείας και μέχρι 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια

Τα παραπάνω ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΠΦΣ και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, που συμμετείχε στη συνέντευξη, τόνισαν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι «παρά τον ταχύ ρυθμό προόδου στους τομείς της διάγνωσης, της θεραπείας και του εμβολιασμού κατά του ιού SARSCoV2, ο πληθυσμός παραμένει ευάλωτος σε πιθανή ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID19. Γι΄ αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στη σημασία των αποτελεσματικών εργαλείων πρόληψης λοιμώξεων που διατίθενται σήμερα: την εκτεταμένη εφαρμογή του εποχιακού εμβολιασμού κατά της γρίπης και την διατήρηση των γενικών μέτρων πρόληψης». Πέρυσι, αναφέρει ο ΠΦΣ, έγιναν πάνω από 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της γρίπης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο του κορονοϊού. «Σε κάθε μπράτσο ένα εμβόλιο». Τόνισε ότι μικρή σημασία έχει η χρονικότητα, πιο 1ο πιο 2ο, ούτε σε ποια χρονική απόσταση το ένα από το άλλο εμβόλιο.

«Ο ιός της γρίπης αυξάνει την βαρύτητα της λοίμωξης από τον κορονοϊό και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, περιορίζει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας σε καιρό πανδημίας του κορονοϊού» τόνισε ο κ. Γραβάνης.

Με δεδομένο ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συνεχώς, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας:

  • ‘Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τη γρίπη και εμφάνισης επιπλοκών (άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και άλλα μεταβολικά νοσήματα, κληρονομική ή επίκτητη ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, μεταμόσχευση οργάνων, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, σύνδρομο Down, νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα νοσήματα).
  • Έγκυες γυναίκες (ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης), λεχωΐδες και θηλάζουσες
  • Παχύσαρκα άτομα
  • ‘Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών. Επίσης όσοι φροντίζουν άτομα (παιδιά ή ενήλικες) με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  • Κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών)
  • Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους
  • ‘Αστεγοι
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση, σε κέντρα διαμονής προσφύγων -μεταναστών).

Δείτε επίσης: Ιταλός υφυπουργός Υγείας: «Πετύχαμε την προστασία του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading