Πιερ Μπουρντιέ: Μια βαθιά αναστοχαστική προσέγγιση

Πιερ Μπουρντιέ: Μια βαθιά αναστοχαστική προσέγγιση

Η συμβολή του Πιερ Μπουρντιέ στη σύγχρονη κοινωνιολογία και η σχέση του με την ελληνική κληρονομιά. Ο Πιερ Μπουρντιέ αυτοχαρακτηρίζεται και δικαίως θεωρείται φιλέλληνας, καθώς διαθέτει βαθιά γνώση και εκτίμηση τόσο για την κλασική όσο και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Ως διακεκριμένος μελετητής των έργων του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και των σοφιστών, αξιοποίησε αυτές τις γνώσεις στην επιστημονική και πολιτισμική του προσφορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, Η μόνη δυνατή στάση απέναντι στη θεωρητική παράδοση είναι η με αδιάσπαστο τρόπο βεβαίωση της συνέχειας και της τομής μέσω της κριτικής συστηματοποίησης των κεκτημένων από όπου και αν αυτά προέρχονται (Les règles de lart, 1992, σελ. 253).

Θα άξιζε να γίνει μια συστηματική μελέτη των τρόπων με τους οποίους ο Πιερ Μπουρντιέ κάνει χρήση μέσα στο έργο του της κλασικής ελληνικής κληρονομιάς. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινωνίας και τη σημασία της κλασικής παιδείας.

Η σχέση του με τη σύγχρονη Ελλάδα ξεκινά τη δεκαετία του ’60, όταν συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ιωάννη Περιστιάνη, συμβάλλοντας στην ίδρυση του πρώτου Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Ο Μπουρντιέ άφησε ανεξίτηλη την επιρροή του στην ανάπτυξη της κοινωνιολογίας της παιδείας στην Ελλάδα, κυρίως μέσω του έργου του «Οι Κληρονόμοι: Οι φοιτητές και ο πολιτισμός» (1964).

Από την εποχή εκείνη ως σήμερα, το πνευματικό οικοδόμημα του Πιερ Μπουρντιέ εμπλουτίστηκε και υψώθηκε εντυπωσιακά, με 24 βιβλία και πάνω από 250 έργα. Αυτό το έργο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές στην επιστημονική και πολιτισμική σκέψη του 20ού αιώνα.

Ο Πιερ Μπουρντιέ, γεννημένος στις 1 Αυγούστου 1930 στο χωριό Denguin της νοτιοδυτικής Γαλλίας, πέθανε στο Παρίσι στις 23 Ιανουαρίου 2002. Η κληρονομιά του παραμένει ενεργή και συνεχώς μελετάται για την επιρροή της στη σύγχρονη κοινωνική επιστήμη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play