Ανακαλύψτε τους παράδοξους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ για τις αποικίες και τα ακατοίκητα νησιά. Μια εντυπωσιακή συλλογή από παράξενους δασμούς που περιλαμβάνονται στους εμπορικούς καταλόγους των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ετοιμαστεί από το Politico, προκειμένου να προκαλέσει γέλιο ή ίσως δάκρυα σχετικά με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Ημέρα της Απελευθέρωσης. Η Ευρώπη δεν είναι απλώς Ευρώπη, καθώς η παλιά αποικιοκρατία έχει δημιουργήσει ευρωπαϊκά εδάφη σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα οποία θα υποστούν διαφορετική δασμολογική μεταχείριση από τον Τραμπ.
Ανάμεσα στις χώρες που πλήττονται από αυτές τις αποφάσεις περιλαμβάνονται γαλλικά υπερπόντια εδάφη, όπως η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα, που υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς, προκαλώντας την αντίδραση του Γάλλου προεδρικού εκπροσώπου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τους χαρακτήρισε υπερβολικούς. Οι εξαγωγές από αυτές τις περιοχές υποβαθμίζονται σε σχέση με τις υπόλοιπες εξαγωγές της Γαλλίας και της ΕΕ, δημιουργώντας ανισότητες στην εμπορική μεταχείριση.
Αν και ορισμένα από αυτά τα εδάφη έχουν ειδικό οικονομικό και νομικό καθεστώς, παραμένει αμφίβολο γιατί η Ρεϋνιόν, με το ίδιο καθεστώς, επιβαρύνεται με δασμούς 37%, όταν τα γαλλικά προϊόντα διαρκούν το 20%. Στις πιο παράξενες περιπτώσεις, το μικρό γαλλικό αρχιπέλαγος του Saint-Pierre-et-Miquelon αντιμετωπίζει τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ, ενώ οι εξαγωγές του Λεσότο υποφέρουν από τη χειρότερη μεταχείριση σε σύγκριση με τα κινεζικά προϊόντα.
Επίσης, οι δασμοί του Τραμπ έχουν οδηγήσει σε κωμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για τα ακατοίκητα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ, που είναι γεμάτα πιγκουίνους. Μόνο το 15 από τα 778 νησιά των Φώκλαντ κατοικούνται από ανθρώπους, με τους πιγκουίνους να υπερτερούν με αναλογία 300 προς 1. Αντίθετα, τα δασμολογικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις φώκιες του Γιαν Μάγεν και του Σβάλμπαρντ εγείρουν ερωτήματα για την επιχειρηματική λογική της κυβέρνησης Τραμπ.
Καθώς το Κουρασάο, μία πρώην ολλανδική αποικία, αντιμετωπίζει δασμούς 10%, είναι σαφές ότι οι πολιτικές δασμών και οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ δημιουργούν ένα πολύπλοκο και συχνά παράδοξο σκηνικό στο παγκόσμιο εμπόριο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr