Ανακαλύψτε τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και την έννοια του αγαθού μέσα από τον διάλογο Θεαίτητος. Ο Θεαίτητος, ένας από τους τελευταίους διαλόγους του Πλάτωνα, τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στα δύο ταξίδια του φιλοσόφου στη Σικελία και είναι προϊόν της ώριμης συγγραφικής του περιόδου. Στο έργο αυτό, που αναδεικνύει τη σημασία των μαθηματικών ως προαπαιτούμενο για την κατανόηση της αληθινής γνώσης, ο ηλικιωμένος Σωκράτης συζητά με το νεαρό Θεαίτητο, συνοδευόμενο από τον δάσκαλό του, τον σπουδαίο γεωμέτρη Θεόδωρο τον Κυρηναίο. Τα άλλα δύο πρόσωπα που συμμετέχουν στον διάλογο είναι ο Ευκλείδης και ο Τερψίων, δύο μέλη του σωκρατικού κύκλου.
Ο Θεαίτητος, σύμφωνα με πηγές της αρχαιότητας, ήταν διακεκριμένος μαθηματικός και σκοτώθηκε το 369 π.Χ. πολεμώντας κατά των Θηβαίων κοντά στην Κόρινθο. Αυτή η απώλεια αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για την Ακαδημία του Πλάτωνα, της οποίας υπήρξε επιφανές μέλος.
Ο συγκεκριμένος διάλογος, που διασφαλίζει τη μνήμη του Θεαίτητου, αναλύει τη φύση και τις κατηγορίες της γνώσης, εστιάζοντας στην έννοια της βέβαιης και επαρκώς τεκμηριωμένης γνώσης. Αυτή η γνώση διασφαλίζει την αλήθεια και απομακρύνει την πλάνη, η οποία είναι τόσο άχρηστη όσο και επικίνδυνη. Ο Σωκράτης, μέσω της μαιευτικής τέχνης και της μεθόδου των ερωταποκρίσεων, επιδιώκει έναν ορισμό της γνώσης που να γίνεται αποδεκτός από όλους.
*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου παρουσιάζεται μια έκδοση του Θεαίτητου και άλλων πλατωνικών συγγραμμάτων (επιμέλεια Σπυρίδωνος Μωραΐτου, έκδοση Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, Λειψία, 1913).*
Πηγή περιεχομένου: in.gr