Αυξήσεις θερμοκρασίας και πλημμύρες πλήττουν την Ευρώπη, με σοβαρές επιπτώσεις για 413.000 πολίτες το 2024. Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συχνότητα των καταιγίδων και των πλημμυρών αναδεικνύει δύο αλληλένδετες πτυχές της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη. Μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει ότι οι πλημμύρες που έπληξαν την ήπειρο το 2024 επηρεάζουν συνολικά 413.000 ανθρώπους, καθώς η προηγούμενη χρονιά αναδείχθηκε ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Οι εικόνες των πλημμυρισμένων δρόμων και των γέφυρων που κατέρρευσαν υπό την πίεση των ορμητικών χειμάρρων επικράτησαν το 2024, με το 30% των ποταμιών της Ευρώπης να καταγράφει υψηλά επίπεδα πλημμυρών, ενώ το 12% υπερέβη τα όρια της σοβαρής πλημμύρας.
Η δυτική Ευρώπη υπήρξε η πιο πληγείσα περιοχή, με το 2024 να κατατάσσεται ως η δέκατη πιο υγρή χρονιά από το 1950, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι καταγραφές. Οι καταστροφικές καταιγίδες προκάλεσαν υλικές ζημιές ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να καταγράφονται στους πλημμυρισμένους δρόμους της κεντρικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο και της ανατολικής Ισπανίας τον Οκτώβριο, οι οποίες συνοδεύτηκαν από περισσότερους από 250 θανάτους από πλημμύρες σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η Celeste Saulo, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), υπογράμμισε ότι κάθε δέκατο του βαθμού αύξησης της θερμοκρασίας εντείνει τους κινδύνους για τις ζωές μας και για τον πλανήτη, καλώντας τις κοινωνίες να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ και τον WMO, αναδεικνύει τον αυξανόμενο αριθμό ημερών με έντονη θερμική καταπόνηση και την επικινδυνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Αναφορικά με τις πυρκαγιές, η νοτιοανατολική Ευρώπη υπήρξε μάρτυρας του μεγαλύτερου καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο του 2024, οδηγώντας σε καταστροφικές πυρκαγιές που επηρεάζουν 42.000 ανθρώπους. Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο καταστρέφουν 110.000 εκτάρια σε μία εβδομάδα, επιδεικνύοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η αναφορά καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθιστώντας την αναγκαία την αναθεώρηση των κλιματικών στόχων από την ΕΕ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απουσία ριζικών μέτρων και η συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr