Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρή πληθυσμιακή κρίση, με μείωση του πληθυσμού και γήρανση. Η μετανάστευση μπορεί να προσφέρει λύση; Η Ευρώπη γερνά με ραγδαίο ρυθμό, καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και το ποσοστό γεννήσεων φθάνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Eurostat, η ΕΕ αναμένεται να υποστεί μείωση του πληθυσμού κατά 6% έως το 2100, μειούμενος από 447 εκατομμύρια σε 419 εκατομμύρια, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις. Ωστόσο, χωρίς τη μετανάστευση, η κατάσταση θα είναι δραματικά χειρότερη, με τον πληθυσμό να μπορεί να μειωθεί κατά πάνω από ένα τρίτο.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης πληθυσμού, με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν αυτή την εξέλιξη. Χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και υψηλή θνησιμότητα σε αυτές τις χώρες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Με την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού, υπάρχουν λιγότερα οικονομικά ενεργά άτομα για να στηρίξουν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες ενός αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού.
Αντίθετα, η μετανάστευση έχει αποτελέσει κινητήριο δύναμη πίσω από την αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη, με τα κράτη της ΕΕ να καταγράφουν αύξηση 1,7% μεταξύ 2013 και 2023. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία έχουν δει σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους, κυρίως χάρη στη μετανάστευση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μετανάστευση από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης. Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις χαμηλές γεννήσεις και τη γήρανση του πληθυσμού απαιτούν πολυδιάστατες στρατηγικές παρέμβασης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr