Πλούσιοι συλλέκτες αποκτούν τυραννόσαυρους, περιορίζοντας τις ευκαιρίες έρευνας για τους παλαιοντολόγους

Πλούσιοι συλλέκτες αποκτούν τυραννόσαυρους, περιορίζοντας τις ευκαιρίες έρευνας για τους παλαιοντολόγους

Η εμπορία απολιθωμάτων τυραννόσαυρων περιορίζει την έρευνα, καθώς οι πλούσιοι συλλέκτες κυριαρχούν στην αγορά. Τα περισσότερα από τα απολιθώματα Tyrannosaurus rex που παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον αποκτώνται από πλούσιους συλλέκτες πριν καν προλάβουν να μελετηθούν από τους παλαιοντολόγους, σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση του είδους. Το εμπόριο απολιθωμάτων στερεί από τους παλαιοντολόγους σημαντικά στοιχεία για το διάσημο αρπακτικό της Κρητιδικής Περιόδου, προειδοποιεί ο Τόμας Καρ του Carthage College στο Ουισκόνσιν.

Ο Καρ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα απολιθώματα νεαρών τυραννόσαυρων που θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη του είδους. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και εξοργιστική, δήλωσε ο ερευνητής στο Livescience.com. Η μελέτη του, με τίτλο Tyrannosaurus rex: Απειλούμενο είδος, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Palaeontologia Electronica.

Ο Καρ αξιοποίησε διάφορες πηγές, όπως αρχεία μουσείων και ειδησεογραφικά άρθρα, για να καταμετρήσει τα γνωστά απολιθώματα T.rex που έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με την καταμέτρηση, 71 απολιθώματα βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών ή ιδιωτικών φορέων, ενώ τα απολιθώματα που ανήκουν σε δημόσιες συλλογές περιορίζονται στα 61. Η μελέτη επισημαίνει ότι οι ιδιώτες συλλέκτες και οι ειδικές εταιρείες ανακαλύπτουν κάθε χρόνο διπλάσια δείγματα T.rex σε σύγκριση με τους ερευνητές μουσείων.

Ο Τόμας Χολτζ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, επιβεβαίωσε την ανησυχία του Καρ, υπογραμμίζοντας ότι από τα 71 απολιθώματα τυραννόσαυρου που καταμετρήθηκαν, τα 14 ανήκουν σε ανήλικα ζώα. «Ανησυχώ όχι μόνο για τα ποιοτικά δείγματα που δεν είναι διαθέσιμα στους ερευνητές, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι τα νεαρά ζώα υπερκπροσωπούνται στα εμπορικά δείγματα», δήλωσε ο Χολτζ.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ακριβότερο δείγμα τυραννόσαυρου που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα ξεπέρασε τα 38 εκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο απολιθωμάτων περιλαμβάνει και άλλα, λιγότερο γνωστά είδη. Ο πιο ακριβός δεινόσαυρος που έχει πουληθεί ποτέ ήταν ένας στεγόσαυρος, ο οποίος δημοπρατήθηκε πέρυσι στις ΗΠΑ για 44,6 εκατομμύρια δολάρια και παραχωρήθηκε ως δάνειο στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400