Διερεύνηση φυτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της γήρανσης και λοιμώξεων προσφέρει νέες θεραπευτικές προοπτικές. Μια νέα στρατηγική εμφανίζεται στην επιστημονική κοινότητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, της γήρανσης και ακόμη και του καρκίνου, εστιάζοντας στη χρήση φυτικών σκευασμάτων. Οι ερευνητές εξετάζουν τη βιολογική δράση των φαρμακευτικών φυτών και αξιολογούν τη δυνατότητά τους να αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και τη γήρανση, αλλά και να καταπολεμούν λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ινστιτούτο Παστέρ και η δεύτερη παθολογική κλινική του Αττικού νοσοκομείου μελέτησαν τέσσερα ελληνικά φαρμακευτικά φυτά: ευκάλυπτο, θυμάρι, δεντρολίβανο και βασιλικό. Η ανάλυση των αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και αντιιικών ιδιοτήτων τους είναι κρίσιμη για να καθοριστεί αν τα φυτικά εκχυλίσματα προσφέρουν ανάλογα αποτελέσματα στον άνθρωπο όπως στα εργαστήρια.
Η μελέτη των ερευνητών επιβεβαίωσε ότι το δεντρολίβανο διαθέτει τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ ο ευκάλυπτος διακρίνεται για τις αντικαρκινικές και αντιιικές του δράσεις, καθώς έδειξε αποτελεσματικότητα κατά του ιού του Δάγκειου πυρετού.
Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντιικών και αντιμικροβιακών θεραπειών, με φυσικές ουσίες που έχουν πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών φαρμάκων. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως η ανάγκη για in vivo επικύρωση και η εκτίμηση των πιθανών τοξικών επιδράσεων αυτών των φυσικών ουσιών.
Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για μελλοντική έρευνα στη χρήση φυτικών εκχυλισμάτων και την ανάπτυξη βιώσιμων φυσικών θεραπειών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρές υγειονομικές προκλήσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr