Η έρευνα αναφέρεται στους κινδύνους από την κατανάλωση γάλακτος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, με συνέπειες στην καρδιά. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι τα σάκχαρα από το γάλα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου, ασκώντας επιπλέον πίεση στην καρδιά. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό BMC Medicine, εξέτασε δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 101.000 άτομα.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους και παρακολουθήθηκαν 33 χρόνια αργότερα. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά το ισοδύναμο ενός μεγάλου latte σε γάλα για το σύνολο της μελέτης, διέτρεχαν 5% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιακών προσβολών. Οι επιστήμονες προτείνουν την αντικατάσταση μέρους του γάλακτος με γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, καθώς περιέχουν λιγότερη λακτόζη.
Μιλώντας στο BMC Medicine, ο καθηγητής Καρλ Μάικλσον πρόσθεσε: «Η ανάλυσή μας υποστηρίζει μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και των υψηλότερων ποσοστών ισχαιμικής καρδιακής νόσου, ειδικά στις γυναίκες.» Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στη διατροφή μας για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Για προτάσεις που ταιριάζουν στις ατομικές σας ανάγκες, συνιστάται η συμβουλή από γιατρό ή διατροφολόγο.