Πολιτιστική αναγέννηση: Πώς μπορεί η Γάζα να ανακτήσει όσα έχει χάσει;

Πολιτιστική αναγέννηση: Πώς μπορεί η Γάζα να ανακτήσει όσα έχει χάσει;

Η Γάζα αναζητά τρόπους αναγέννησης του πολιτισμού και της κοινότητας μετά από χρόνια καταστροφών. Πρόσφατα, ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι, μετά από μήνες διπλωματικών προσπαθειών, οι Παλαιστίνιοι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στις γειτονιές τους στη Γάζα. Ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την απαισιοδοξία του σχετικά με την εκεχειρία, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση στη Γάζα θυμίζει ένα τεράστιο εργοτάξιο, έτοιμο να ανοικοδομηθεί αλλά με δυσκολίες. Πώς μπορεί όμως να ανοικοδομηθεί και ποιες γειτονιές μπορούν να ανακαταληφθούν αν η περιοχή έχει μετατραπεί σε ερείπια; Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, τίθεται το ερώτημα πώς ο πολιτισμός μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Κατά τη διάρκεια του Archiving Gaza in the Present, συμμετείχαν καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για να εξετάσουν την απελπιστική κατάσταση των κατοίκων της Γάζας. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου, ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των μη εκραγέντων πυρομαχικών και την ανάγκη καθαρισμού των ερειπίων, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Οι συνέπειες της διαρκούς πολιορκίας είναι σοβαρές. Από την αρχή της πολιορκίας, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 1,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Τα σχολεία και οι πολιτιστικοί χώροι έχουν υποστεί καταστροφές, με 93% των σχολείων να έχουν πληγεί.

Ωστόσο, δεν έχει χαθεί όλη η ελπίδα. Καλλιτέχνες και πολιτιστικοί φορείς εργάζονται για να ανοικοδομήσουν όσα έχουν καταστραφεί. Για παράδειγμα, ο καλλιτέχνης Salman Nawati και η κολεκτίβα NAWAF έχουν δημιουργήσει το Sahab Museum, ένα εικονικό μουσείο που στοχεύει στην αποκατάσταση χαμένων έργων τέχνης. Παρά τις δυσκολίες, επαγγελματίες του πολιτισμού σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, με στόχο την επιστροφή των κοινοτήτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play