Η τεχνολογία ανακατασκευής προσώπου αποκαλύπτει τη ζωή και τον ρόλο μιας γυναίκας από τη Μυκηναϊκή εποχή. Η ψηφιακή ανακατασκευή προσώπου μας επιτρέπει να γνωρίσουμε μια γυναίκα που έζησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια στη Μυκηναϊκή εποχή. Η συγκεκριμένη γυναίκα, που ήταν περίπου 35 ετών όταν θάφτηκε σε ένα βασιλικό νεκροταφείο μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα π.Χ., βρέθηκε στο θρυλικό βασίλειο των Μυκηνών, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βασίλευε ο Αγαμέμνων. Η ιστορικός Δρ. Έμιλι Χάουζερ, υπεύθυνη για την ψηφιακή ανακατασκευή 3D, τόνισε: «Για πρώτη φορά, αντικρίζουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο συνδεδεμένο με την Ελένη της Τροίας».
Η Χάουζερ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ανέφερε πως είναι εντυπωσιακό ότι, «για πρώτη φορά αφότου τάφηκε πριν από πάνω από 3.500 χρόνια, μπορούμε να αντικρίσουμε το πραγματικό πρόσωπο μιας βασιλικής γυναίκας της Εποχής του Χαλκού». Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Χουάνχο Ορτέγκα Γ. δημιούργησε το ρεαλιστικό πρόσωπο βασισμένος σε πήλινη ανακατασκευή που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980.
Η γυναίκα αυτή, που είχε ταφεί με χρυσό προσωπείο και πολεμικό εξοπλισμό, φέρει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής θέσης της. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι θάφτηκε δίπλα σε έναν σύζυγο, ωστόσο η ανάλυση DNA έδειξε ότι ήταν αδέλφια, «κάτι που ενισχύει την ιδέα ότι είχε εξέχουσα κοινωνική θέση ή ίσως και στρατιωτικό ρόλο». Επιπλέον, οι ανακαλύψεις υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες της εποχής διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η Χάουζερ καταλήγει, λέγοντας ότι «τα αρχαιολογικά ευρήματα επιτρέπουν στις γυναίκες της αρχαίας ιστορίας να βγουν από τη σκιά».
Πηγή περιεχομένου: in.gr