Πώς η Κίνα κυριαρχεί στη διεθνή βιομηχανία σπάνιων γαιών

Πώς η Κίνα κυριαρχεί στη διεθνή βιομηχανία σπάνιων γαιών

Η Κίνα έχει εδραιώσει τη θέση της στην αγορά σπάνιων γαιών, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Κίνα έχει καταλάβει στρατηγικές θέσεις στον τομέα των σπάνιων γαιών, με αποτέλεσμα να αναδείξει τη σημασία των μεταλλευμάτων αυτών στην παγκόσμια αγορά. Η Ιαπωνία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην Αυστραλία προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές προμηθειών της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σχεδόν πλήρως εξαρτημένες από την Κίνα.

Το 2010, η Κίνα σόκαρε τη διεθνή κοινότητα επιβάλλοντας εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς την Ιαπωνία, προκαλώντας ανησυχίες για την προμήθεια αυτών των ζωτικών υλικών. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε πανικό και άμεσες ενέργειες από την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιχείρησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Πεκίνο.

Ενώ η Ιαπωνία κατάφερε να αναπτύξει στρατηγικά αποθέματα και να επενδύσει σε εξωτερικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις κινεζικές προμήθειες. Παρά τις προσπάθειες και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του κινδύνου, οι αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών αεροδιαστημικής, εξακολουθούν να είναι ευάλωτες στην εφοδιαστική κρίση. Η Κίνα, εν μέσω εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της αγοράς για τη διεθνή ασφάλεια.

Η διεθνής αγορά σπάνιων γαιών παραμένει επικεντρωμένη στην Κίνα, η οποία ελέγχει το 90% της παραγωγής μαγνητών στον κόσμο, καθιστώντας τον έλεγχο των σπάνιων γαιών ως έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play