Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές απειλές στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατροφική ασφάλεια. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής και θα απειλήσουν τη διατροφική ασφάλεια παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Άαλτο στη Φινλανδία χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να αναλύσουν την επίδραση μιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα στις καλλιέργειες 30 σημαντικών φυτών. Αυτό το σενάριο αναγνωρίζεται ως ρεαλιστικό για την πορεία της κλιματικής αλλαγής.
Η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Food αποδεικνύει ότι η παγκόσμια θέρμανση θα περιορίσει δραστικά τις περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια ζωτικών προϊόντων όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, η πατάτα και η σόγια—φυτά που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των ενεργειακών αναγκών του παγκόσμιου πληθυσμού. Ειδικότερα, οι τροπικές περιοχές θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς σχεδόν το ήμισυ της πρωτογενούς παραγωγής κινδυνεύει να χαθεί.
Στην υποσαχάρια Αφρική, σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγροτικής παραγωγής απειλούνται εάν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εν τω μεταξύ, οι περιοχές με χαμηλό γεωγραφικό πλάτος κινδυνεύουν και από μείωση της ποικιλίας καλλιεργειών, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πληθυσμών.
Οι μελλοντικές αλλαγές στο αγροτικό τοπίο είναι ανησυχητικές. Παράλληλα, αν και οι περιοχές με μεγάλο γεωγραφικό πλάτος πιθανόν να διατηρήσουν την παραγωγή τους, δεν αποκλείεται να προκύψουν τοπικές μεταβολές και οι νέες ασθένειες να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συλλογική δράση για την προστασία του συστήματος τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr