Η Ρωσία αναπτύσσει συστήματα αεράμυνας για την αποτελεσματική προστασία της από βαλλιστικούς πυραύλους. Η δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου κατέγραψε έως και 200 στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας που βρίσκονται στην εμβέλεια των ATACMS. Η Ρωσία πρέπει να προστατευθεί από τους δυτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ιδίως μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ για την αποστολή τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.
Η Βρετανία και η Γαλλία ακολούθησαν το παράδειγμα της αμερικανικής κυβέρνησης, επιτρέποντας στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow και SCALP. Η Ρωσία, αν και απάντησε με τους υπερηχητικούς Oreshnik, διαθέτει επίσης ανεπτυγμένα αντιαεροπορικά συστήματα.
Ο υποστράτηγος Αϊτέκ Μπίζιεφ, πρώην αναπληρωτής διοικητής του ρωσικού Κοινού Συστήματος Αεροπορικής Άμυνας CIS, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εγχώριας αντιαεροπορικής ικανότητας της χώρας, αναφέροντας ότι «τα συστήματα αεράμυνας είναι πέντε έως δέκα χρόνια μπροστά από τα μέσα επίθεσης για τα οποία έχουν σχεδιαστεί».
Το ρωσικό σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας, το οποίο αναπτύχθηκε από την εποχή της ΕΣΣΔ, βασίζεται σε μια στρατηγική αποτελεσματικής τοποθέτησης και συντονισμού των διαφόρων επιπέδων αεροάμυνας. Όλα τα στοιχεία του είναι υπό τον αυστηρό έλεγχο των ραντάρ, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στις αμυντικές επιχειρήσεις.