Πώς να προετοιμαστούμε για μια πιθανή διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς να προετοιμαστούμε για μια πιθανή διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ετοιμαστείτε για πιθανές διακοπές ρεύματος και φυσικές καταστροφές με συμβουλές ειδικών. Αυτή η ερώτηση αποκτά όλο και περισσότερη σημασία μετά την πρόσφατη διακοπή ρεύματος που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο, αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία και την Πορτογαλία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά την κρίσιμη Δευτέρα, εκατομμύρια πολίτες δυσκολεύτηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να κάνουν αναλήψεις ή να προμηθευτούν τρόφιμα, με ορισμένους να εγκλωβίζονται σε ανελκυστήρες. Στις δύο αυτές χώρες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί.

Η ανάγκη για προετοιμασία είναι επιτακτική, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προτρέπουν τους πολίτες τους να είναι σε ετοιμότητα για ποικίλες κρίσεις, από φυσικές καταστροφές μέχρι πανδημίες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της ΕΕ, οι πολίτες καλούνται να αποθηκεύσουν τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τουλάχιστον 72 ώρες, ώστε να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κρίση. Στο ίδιο πνεύμα, η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο «Prepare», ενθαρρύνοντας τους πολίτες να σχεδιάσουν τη διαδρομή διαφυγής και να αποθηκεύσουν τα απαραίτητα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι ώρα για πανικό, αλλά είναι σοφό να είμαστε συνειδητοποιημένοι σχετικά με τις ευπάθειές μας. Ενώ οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα κλιματολογικά φαινόμενα προκαλούν αβεβαιότητα, η προετοιμασία για μελλοντικές καταστροφές αποτελεί έναν λογικό βήμα. Ένας ειδικός σε θέματα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης αναφέρει ότι η σωστή προετοιμασία μπορεί να μειώσει τον φόβο και να δώσει αίσθηση ασφάλειας.

Ο Ian Freeborn, ιδρυτής του δικτύου Live Off Grid, επισημαίνει τη σημασία της ύπαρξης φορτισμένου κινητού τηλεφώνου, το οποίο θεωρεί το πιο σημαντικό εργαλείο σε καταστάσεις κρίσης. Προτείνει την απόκτηση ηλιακής συσκευής ή τροφοδοτικής μονάδας USB για τη φόρτιση του τηλεφώνου και την αποθήκευση μετρητών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα προμήθειας τροφίμων και νερού.

Η Angela Terry, περιβαλλοντολόγος, προτείνει τη δημιουργία ενός κουτιού έκτακτης ανάγκης που να περιλαμβάνει τρόφιμα, φάρμακα και διασκεδαστικά αντικείμενα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play