Πώς ο χρόνος γίνεται πιο γρήγορος καθώς μεγαλώνουμε; Η άποψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Πώς ο χρόνος γίνεται πιο γρήγορος καθώς μεγαλώνουμε; Η άποψη του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η αντίληψη του χρόνου επιταχύνεται καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου John Moores στο Λίβερπουλ, όσο μεγαλώνουμε, ο χρόνος φαίνεται να περνάει πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνουν ότι οι γιορτές πλησιάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα κάθε χρόνο. Η προσωπική αντίληψη του χρόνου είναι υποκειμενική και δεν είναι απαραίτητα η ίδια για όλους.

Ενώ ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρουσίασε τη θεωρία ότι ο χρόνος είναι σχετικός, οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αντίληψή μας για τη ροή του χρόνου επιταχύνεται καθώς προχωρούμε στη ζωή. Η επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών στον εγκέφαλο επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα δίκτυα νευρώνων μεγαλώνουν και γίνονται πιο περίπλοκα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ενήλικες να αντιλαμβάνονται λιγότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάνοντάς τους να νιώθουν ότι ο χρόνος περνάει ταχύτερα.

Επιπλέον, καθώς βιώνουμε λιγότερες νέες εμπειρίες με την ηλικία, οι εβδομάδες και οι μήνες αρχίζουν να συγχωνεύονται. Η ρουτίνα μπορεί να περιορίσει την αντίληψή μας για το χρόνο, καθώς δεν παρουσιάζει στον εγκέφαλό μας αξιοσημείωτα γεγονότα για αποθήκευση. Ωστόσο, οι αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως η αναζήτηση νέων χόμπι ή η διαφοροποίηση της ρουτίνας, μπορεί να είναι ο τρόπος να επιμηκύνουμε την αντίληψη του χρόνου μας.

Η έννοια του χρόνου, λοιπόν, σχετίζεται άμεσα με την προοπτική μας και την ικανότητά μας να ζούμε στο παρόν. Σύμφωνα με τη Σίντι Λάστινγκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η ενσυνειδητότητα μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε τον χρόνο με διαφορετικό τρόπο. Η αλλαγή συνηθειών και η αναζήτηση νέων εμπειριών είναι κρίσιμες για την επίτευξη αυτής της στόχου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play