Πώς ο δεινόκοκκος αντέχει σε θανατηφόρες δόσεις ραδιενέργειας

Πώς ο δεινόκοκκος αντέχει σε θανατηφόρες δόσεις ραδιενέργειας

Ανακαλύψεις σχετικά με τη ραδιενέργεια και τον δεινόκοκκο μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στην ιατρική. Γνωστός ως δεινόκοκκος για την εντυπωσιακή αντοχή του σε ακραίες συνθήκες, το βακτήριο Deinococcus radiodurans μπορεί να επιβιώσει σε δόσεις ακτινοβολίας χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από αυτές που θα σκότωναν έναν άνθρωπο ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό. Μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει τον μηχανισμό δράσης του και ανοίγει το δρόμο για φάρμακα που θα προστατεύουν τους ανθρώπους σε περιπτώσεις ραδιενεργών διαρροών.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο PNAS, αποδεικνύει ότι το αντιοξειδωτικό που παράγει ο δεινόκοκκος είναι ένα σύμπλεγμα ιόντων μαγγανίου, φωσφορικών ιόντων και ενός πεπτιδίου, το οποίο αποτελείται από μια κοντή αλυσίδα αμινοξέων. Η ανάλυση έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην προστασία από οξειδωτικές βλάβες σε σύγκριση με άλλους συνδυασμούς.

Αντλώντας έμπνευση από τον δεινόκοκκο, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο, ισχυρό συνθετικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται MDP. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το MDP θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για φάρμακα που θα χορηγούνται σε περιπτώσεις πυρηνικών ατυχημάτων ή που θα προστατεύουν αστροναύτες από την κοσμική ακτινοβολία κατά τις μελλοντικές αποστολές.

Ο δεινόκοκκος έχει καταγραφεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness ως ο οργανισμός με τη μεγαλύτερη αντοχή στην ακτινοβολία. Στο πλαίσιο προηγούμενων πειραμάτων, αποδείχθηκε ότι μπορεί να επιβιώσει στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για τουλάχιστον τρία χρόνια. Η μελέτη του 2022 επιβεβαίωσε ότι εφόσον αποξηρανθεί και καταψυχθεί, το βακτήριο αντέχει δόσεις ακτινοβολίας μέχρι και 140.000 grey, ποσότητα που είναι 28.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα σκότωνε έναν άνθρωπο.

Αν και οι ακριβείς λόγοι για την εξέλιξη της αντοχής του δεινόκοκκου παραμένουν άγνωστοι, προτάθηκε ότι η αντοχή του στη ραδιενέργεια μπορεί να είναι μια παρενέργεια του μηχανισμού προστασίας του από το οξειδωτικό στρες. Ο δεινόκοκκος δεν θεωρείται παθογόνος και συχνά ανιχνεύεται σε περιβάλλοντα πλούσια σε οργανική ύλη, όπως λύματα και έδαφος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play