Πώς ο εγκέφαλος καθαρίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πώς ο εγκέφαλος καθαρίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου

Η μελέτη αποκαλύπτει τον μηχανισμό καθαρισμού του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, επισημαίνοντας τη σημασία της νορεπινεφρίνης. Ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να θεωρηθεί ως ο κύκλος ξεπλύματος ενός πλυντηρίου, καθώς μια νέα μελέτη αναλύει τον μηχανισμό που επιτρέπει τη διοχέτευση υγρών στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της αναζωογόνησης. Ερευνητικά πειράματα σε ποντίκια αποκάλυψαν ότι οι περιοδικές συσπάσεις των αιμοφόρων αγγείων λειτουργούν ως αντλία που απομακρύνει τις τοξίνες. Εν αντιθέσει με το υπόλοιπο σώμα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν διαθέτει το λεμφικό σύστημα, το οποίο συνήθως συλλέγει και μεταφέρει τα υγρά. Το 2012, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ ανακάλυψαν το γλυμφικό σύστημα, το οποίο διοχετεύει εγκεφαλονωτιαίο υγρό για την απομάκρυνση μεταβολικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η παρούσα έρευνα περιγράφει λεπτομερώς τον μηχανισμό ροής του υγρού σε ποντίκια, στα οποία είχαν εισαχθεί ηλεκτρόδια και οπτικές ίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, η νορεπινεφρίνη προκαλεί περιοδικές συσπάσεις των εγκεφαλικών αγγείων, επιτρέποντας την εισροή και απομάκρυνση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Η έρευνα έδειξε ότι όταν τα αγγεία συσπώνται, το υγρό εισέρχεται για να γεμίσει τα κενά και όταν χαλαρώνουν, σπρώχνει μακριά τις τοξίνες. Η κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού παρατηρήθηκε με την προσθήκη χρωστικής, ενώ η επιβεβαίωση του μηχανισμού έγινε με τη χρήση φωτός για την διέγερση των νευρώνων.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η ζολπιδέμη, ένα δημοφιλές φάρμακο για την αϋπνία, μπορεί να εμποδίζει την απομάκρυνση τοξινών, ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο εκφυλιστικών νοσημάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play