Η ανάγκη αύξησης των ακινήτων στην ελληνική αγορά γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, με δεδομένη την οξύτητα της στεγαστικής κρίσης. Το να αποκτήσει κανείς ένα ακίνητο ή να το νοικιάσει έχει μετατραπεί σε ένα απλησίαστο όνειρο για ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, όπως επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση της Alpha Bank που δημοσιεύθηκε χθες. Παρά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, η στεγαστική κρίση παραμένει οξεία. Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για περισσότερα ακίνητα στην αγορά.
Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι, πέρα από την κατασκευή νέων κατοικιών, υπάρχει μια άλλη δυνατότητα για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων: τα ακίνητα που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι διαχειριστές δανείων είναι εξειδικευμένες εταιρείες που διαχειρίζονται δάνεια εκ μέρους δανειστών ή επενδυτών, κυρίως μετά την έκδοση του δανείου. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε υποθήκες, καταναλωτικά και εμπορικά δάνεια.
Αυτά τα ακίνητα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη ανακούφιση στην αγορά κατοικίας. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 700.000 ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαχείριση από εταιρείες διαχείρισης δανείων και δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 700.000 ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαχείριση από εταιρείες διαχείρισης δανείων και δεν μπορούν να πωληθούν στην αγορά χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διαχειριστές ήδη προτείνουν συναινετικές πωλήσεις στους δανειολήπτες, επιτρέποντας την πώληση του ακινήτου με τη συμφωνία του δανειολήπτη.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει ακίνητα που έχουν καταλήξει στα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών μετά από πλειστηριασμούς εκποίησης. Αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου 12.000-13.000 ακίνητα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στην αγορά. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απλή. Τα ακίνητα αυτά συχνά αντιμετωπίζουν νομικά ή τεχνικά εμπόδια, όπως παραβάσεις κτιριοδομικών κανονισμών ή εκκρεμή νομικά ζητήματα, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει έως και ενάμιση χρόνο για την προετοιμασία τους προς πώληση.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των διαχειριστών, οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των υποθηκών και στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες είναι σημαντικές. Οι εκκρεμότητες στα δικαστήρια προκαλούν επίσης προβλήματα, ιδιαίτερα στην περίπτωση νομικών αντιρρήσεων όπου οι ημερομηνίες ακροάσεων αναβάλλονται, εμποδίζοντας τις πωλήσεις των ακινήτων σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Οι διαχειριστές ζητούν ταχύτερες διαδικασίες για την εκκαθάριση της νομικής κατάστασης των ακινήτων και τη δυνατότητα ταχύτερων πωλήσεων. Προτείνουν επίσης μια αλλαγή πολιτικής: την παροχή στους αγοραστές της επιλογής να αναλάβουν την ευθύνη για την επίλυση εκκρεμών νομικών ή τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με ένα ακίνητο, αντί της τρέχουσας υποχρέωσης για κεφάλαια. Ως κίνητρο, οι αγοραστές θα προσφέρονται έκπτωση στην τιμή αγοράς. Αυτό το μέτρο, υποστηρίζουν οι διαχειριστές, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τη ροή ακινήτων στην αγορά και να βοηθήσει στην ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr