Ανακαλύψτε πώς οι φριτέζες αέρα μειώνουν τη ρύπανση και προστατεύουν την υγεία στα εσωτερικά περιβάλλοντα. Η διαδικασία μαγειρέματος είναι μία από τις κύριες πηγές ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Η επίδραση της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων στον ανθρώπινο οργανισμό εκδηλώνεται με οξέα συμπτώματα και χρόνιες νόσους όπως οι καρδιαγγειακές και οι αναπνευστικές. Παρά την παρατήρηση πως οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στην κατανάλωση ενέργειας των φριτεζών αέρα, ελάχιστες είναι γνωστές σχετικά με την επιρροή αυτού του τρόπου μαγειρέματος στο περιβάλλον.
Η Σχολή Γεωγραφίας και Επιστημών της Γης και του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ διενήργησε μελέτη που εξετάζει την επιρροή των φριτεζών αέρα στον αέρα των κλειστών χώρων, όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Indoor Air. Η μελέτη αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) ήταν σημαντικά διαφοροποιημένα ανάλογα με τη μέθοδο μαγειρέματος.
Ο επαγγελματίας υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Κρίστιαν Φρενγκ, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του αερισμού της κουζίνας, καθώς η καλή κυκλοφορία του αέρα μπορεί να μειώσει την έκθεση στη ρύπανση. Επίσης, σημείωσε ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια παραμένουν στον αέρα για περισσότερο από μία ώρα μετά το μαγείρεμα, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον συνεχόμενο αερισμό των εσωτερικών χώρων.