Ανακαλύψτε τους κινδύνους πίσω από τις θεωρίες φυσιογνωμίας στα social media που επηρεάζουν την αντίληψη μας για τους ανθρώπους. Ήταν στα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο Τσεζάρε Λομπρόζο εξερεύνησε τη σύνδεση ανάμεσα στη συμπεριφορά των ατόμων και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Ο Λομπρόζο υποστήριξε ότι η προδιάθεση για εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να εντοπιστεί μέσω συγκεκριμένων φυσικών χαρακτηριστικών. Ωστόσο, η επιστήμη έχει ως θεμελιώδη αρχή την αναθεώρηση των προγενέστερων συμπερασμάτων της, προκειμένου να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της γνώσης.
Αφού έχουμε αφήσει πίσω μας θεωρίες που συνδέουν τη βιολογία με τη συμπεριφορά, νέες ψευδοεπιστήμες στα social media αναβιώνουν αυτές τις παρωχημένες αντιλήψεις. Καθώς οι επιστημονικές εξελίξεις έχουν δείξει ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς παράγοντες, τα social media, όπως το TikTok και το Instagram, επανεξετάζουν αυτή την παραδοχή προβάλλοντας την άποψη ότι η εμφάνιση ενός ατόμου καθορίζει τη φύση του.
Η φυσιογνωμία, μια έννοια που χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα, και η φρενολογία, έχουν πλέον απορριφθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι αναφορές τους εξακολουθούν να έχουν επιρροή, ιδιαίτερα μέσα από την αναβίωση του face-reading στο TikTok. Το μήνυμα ότι η εξωτερική εμφάνιση συνδέεται με την ηθική μπορεί να είναι προβληματικό και να συνεχίζει να διαμορφώνει την κοινωνική αντίληψη. Η διάσημη εικονογράφηση του Ρόαλντ Νταλ υποστηρίζει αυτή την ιδέα, η οποία, αν και ενδέχεται να έχει θετικό τόνο, αναπαράγει ριζωμένες προκαταλήψεις.
Σύγχρονες τάσεις, όπως η ιδέα των Sanpaku μάτια, που προμηνύουν κακές τύχες για εκείνους που τα έχουν, ή οι διακρίσεις για πρόσωπα με χαμηλά τοποθετημένα φρύδια, αναδεικνύουν την επικινδυνότητα αυτών των θεωριών. Η συμμετρία του προσώπου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της έλξης, ωστόσο πολλές από αυτές τις θεωρίες είναι αναπόδεικτες και ενδέχεται να είναι επικίνδυνες.
Οι θεωρίες που συνδέονται με την φυσιογνωμία και την φρενολογία έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να δικαιολογήσουν ρατσιστικές πολιτικές και καταπιεστικές συμπεριφορές. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι οι ιδέες αυτές, οι οποίες αλληλοσυνδέονται με την λευκή υπεροχή και την αποικιοκρατία, ενδέχεται να αναζωπυρωθούν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσοχής σε αυτές τις αντιλήψεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr