<span id=seo_<a href=https://politic.
gr?p=1880380>meta>Αναλύουμε τις συνέπειες της απόφασης της Meta για την ΕΕ και τη διαδικασία ελέγχου πληροφοριών. Η απόφαση της Meta να διακόψει τη συνεργασία της με τους ελεγκτές γεγονότων και να εισάγει το νέο μοντέλο Community Notes εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών στα social media. Αντί για τους παραδοσιακούς fact-checkers, η εταιρεία σκοπεύει να βασιστεί στις σημειώσεις των χρηστών για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας. Αυτή η αλλαγή, όπως σημειώνει ο Guardian, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους ελεγκτές γεγονότων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα fact-checking της Meta, που καλύπτει 130 χώρες, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης από το 2016, ωστόσο η ανησυχία για την απομάκρυνση της από τους παραδοσιακούς ελέγχους στοιχείων αυξάνεται. Όπως σημειώνει ο ιδρυτής του ιστότοπου Teyit, όλοι γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα ερχόταν, και τώρα βλέπουμε την ανάγκη για μια νέα αρχή.
Η αντίδραση της ΕΕ στη συγκεκριμένη κίνηση της Meta θα είναι καθοριστική, καθώς οποιαδήποτε σημαντική πλατφόρμα θα πρέπει να διενεργήσει αξιολόγηση κινδύνου και να την υποβάλει στην Επιτροπή της ΕΕ πριν διακόψει τους δεσμούς με τους ευρωπαίους ελεγκτές. Η υπόθεση της Meta δημιουργεί ένα σημαντικό τεστ για τις πολιτικές ψηφιακής ασφάλειας και τις διαδικασίες συμμόρφωσης που θα επηρεάσουν την παγκόσμια σκηνή.
Η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι συνέπειες της μετάβασης από τους παραδοσιακούς ελέγχους πληροφοριών σε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα ενδέχεται να είναι δραματικές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις συνέπειες για το παγκόσμιο κίνημα ελέγχου πληροφοριών που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr