Πώς το Μπουτάν μεταμορφώθηκε σε βασίλειο κρυπτονομισμάτων: Η σύνθεση Βουδισμού, αειφορίας και Bitcoin

Πώς το Μπουτάν μεταμορφώθηκε σε βασίλειο κρυπτονομισμάτων: Η σύνθεση Βουδισμού, αειφορίας και Bitcoin

Ανακαλύψτε πώς το Μπουτάν συνδυάζει υδροηλεκτρική ενέργεια και Bitcoin, προάγοντας τον πράσινο οικονομικό μετασχηματισμό.

Ίσως το τελευταίο που θα υπέθετε κανείς για ένα μικρό κράτος στα απόμακρα Ιμαλάια, στριμωγμένο μεταξύ δύο ανερχόμενων υπερδυνάμεων -της Κίνας και της Ινδίας- είναι ότι θα εξελισσόταν σχεδόν σε χρόνο dt σε διεθνές σημείο αναφοράς για τα Bitcoin. Αυτό ακριβώς είναι πλέον το νέο γνώρισμα του Βασιλείου του Μπουτάν, γνωστού μέχρι σήμερα ως μια ειρηνική βουδιστική γωνιά στη νότια Ασία. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, που δημιουργούν το δικό τους απόθεμα σε κρυπτονομίσματα μέσω αγορών ή κατασχέσεων, το Μπουτάν παράγει μόνο του Bitcoin. Και δη πράσινα, χάρη στην παγκόσμιας κλάσης υποδομή παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας που έχει δημιουργήσει. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος παράγει μεταξύ 55 και 75 Bitcoin την εβδομάδα, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Συμπεριλαμβάνοντας σε μικρότερα μερίδια και άλλα κρυπτονομίσματα, το εθνικό crypto-κομπόδεμα του Μπουτάν ξεπερνά πλέον τα 820 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην έως τώρα αθόρυβη ανάδειξη του Μπουτάν σε διεθνές κέντρο κρυπτονομισμάτων είναι ότι στο επίκεντρο παραμένει η πράσινη ανάπτυξη και η εγχώρια αναπτυξιακή φιλοσοφία της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας. Κοντολογίς η χώρα αξιοποιεί πολλαπλά την εγχώρια βιομηχανία υδροηλεκτρικής ενέργειας σε μοχλό βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με κύριο γνώμονα την ευημερία του πληθυσμού. Αυτά σε ένα μικρό περίκλειστο ορεινό έθνος, με περιορισμένες εξαγωγικές δυνατότητές λόγω έλλειψης πρόσβασης στη θάλασσα, με ΑΕΠ περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περίπου 782.000 κατοίκους. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι στα 4.010 δολάρια, υψηλότερο από αυτό της γειτονικής Ινδίας. Τώρα δε η κυβέρνηση του Μπουτάν προσανατολίζεται σε αξιοποίηση μέρους των crypto αποθεμάτων της για μισθολογικές αυξήσεις.

Για το μικρό βασίλειο των Ιмаλαΐων, η εξελικτική πορεία του μέσα στα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα κολοσσιαίο άλμα. Το Μπουτάν δεν είχε καν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 1966. Όμως η απόφασή του να εκμεταλλευτεί τους υδάτινους πόρους του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδότησε μια καλπάζουσα οικονομική ανάπτυξη. Η απόφαση να χρησιμοποιήσει μέρος αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoin θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την οικονομική προοπτική του. Υπό το γενικό πρόσταγμα της Druk Holdings, του κρατικού επενδυτικού βραχίονα, στη χώρα έχουν δημιουργηθεί εγκαταστάσεις εξόρυξης Bitcoin σε διάφορες τοποθεσίες. Η μεγαλύτερη βρίσκεται στον χώρο του έργου Education City, το οποίο τώρα έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής Bitcoin, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση.

Από πρώην κομβικό σημείο στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού, το Μπουτάν επιχειρεί σήμερα να γίνει σημείο αναφοράς στον οικονομικό μετασχηματισμό. Πρωταρχικός στόχος παραμένουν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική στρατηγική της Druk Holdings αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει επενδύσεις σε τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, σε ορυχεία εξόρυξης, στον τραπεζικό κλάδο και στην κρυπτογράφηση. Το Μπουτάν διερευνά παράλληλα τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, επιδιώκοντας την ενοποίηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του και των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Loading