Η έρευνα αποκαλύπτει την επίδραση του φλερτ των τρίτων στις σχέσεις και στους συναισθηματικούς δεσμούς.
Σας έχει τύχει ποτέ να θεωρείτε κάποιον πιο ελκυστικό αφού παρατηρήσατε πως λαμβάνει την προσοχή των γύρω του; Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν βλέπουμε πολλούς να επιθυμούν ένα άτομο ως πιθανό σύντροφο, τείνουμε να βρίσκουμε αυτό το άτομο, πιο γοητευτικό. Είναι σα να σκεφτόμαστε αυτόματα πως αν οι άλλοι τον/την επιθυμούν, πρέπει να αξίζει τον κόπο. Αλλά αυτή η διαδικασία αξιολόγησης δεν σταματά μόνο όταν βρισκόμαστε ακόμα σε φλερτ. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε κατά κάποιον τρόπο την αξία των συντρόφων μας, επηρεασμένοι από το πόσο ελκυστικούς τους βρίσκουν οι άλλοι. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση που τα πράγματα έχουν προχωρήσει σε δεσμό, το φλερτ των γύρω δεν έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω το τι συμβαίνει στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων όταν άλλοι δείχνουν ενδιαφέρον για τον/την τρέχοντα σύντροφό τους, οι επιστήμονες διεξήγαγαν τρεις μελέτες. Σε όλες, οι συμμετέχοντες σε σχέση εκτέθηκαν σε καταστάσεις στις οποίες ο/η σύντροφός τους είτε δέχθηκε φλερτ είτε είχε μια ουδέτερη αλληλεπίδραση με άλλο άτομο.
Οι συμμετέχοντες αντέδρασαν στην προσοχή που δόθηκε στον σύντροφό τους, νιώθοντας λιγότερη επιθυμία για τον/την σύντροφό τους και δείχνοντας μειωμένο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη σχέση. Περισσότερο φάνηκε να ενδιαφέρονται να αποτρέψουν τους πιθανούς αντιπάλους.
Το φλερτ και η προσοχή των άλλων σε έναν/μία πιθανό/ή σύντροφο, αρχικά μας ελκύει στο εν λόγω άτομο. Αλλά μόλις προχωρήσουμε με το άτομο σε σχέση, η ίδια προσοχή μπορεί να εκληφθεί ως απειλή. Ο φόβος της απώλειας ενός συντρόφου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αμυντικών αντιδράσεων. Για να προστατευθούμε από την πιθανή απογοήτευση, μπορεί να δημιουργήσουμε συναισθηματική απόσταση και να πάψουμε να επενδύουμε στη σχέση, ελπίζοντας να αμβλύνουμε τον πόνο σε περίπτωση που οι φόβοι μας υλοποιηθούν.
Ταυτόχρονα, ο θυμός που πυροδοτείται από το ενδιαφέρον των άλλων για τον/την σύντροφό μας μπορεί να εκδηλωθεί ως αντιπαράθεση με τα άλλα άτομα που φαίνονται να τον/την διεκδικούν. Αυτές οι αντιδράσεις, ωστόσο, έχουν μάλλον τις ρίζες τους περισσότερο στον εγωισμό παρά σε γνήσιες προσπάθειες διατήρησης της σχέσης.
Κι ενώ μερικοί μπορεί να προσπαθήσουν να προκαλέσουν ζήλια στον/στην σύντροφό τους αναζητώντας την προσοχή ώστε να νιώσουν πιο επιθυμητοί ή ασφαλείς, σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η τακτική συχνά αποτυγχάνει. Αντί να κάνει πιο δυνατή τη σχέση, μπορεί να βλάψει την ίδια τη σύνδεση που στοχεύει να ενισχύσει.