Η μελέτη αποκαλύπτει πώς το στρες επηρεάζει τη μνήμη, οδηγώντας σε γενίκευση του φόβου και σε διαταραχές όπως το PTSD. Το έντονο στρες μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία της μνήμης με τρόπο που κάνει ακόμα και ακίνδυνες καταστάσεις να μοιάζουν τρομακτικές. Αυτό υποδεικνύει μελέτη σε ποντίκια, η οποία ίσως ανοίξει τον δρόμο για την αντιμετώπιση διαταραχών όπως το μετατραυματικό στρες και το γενικευμένο άγχος. Οι ασθενείς σε αυτές τις διαταραχές αντιδρούν με φόβο σε αθώα ερεθίσματα που τους θυμίζουν προηγούμενες τραυματικές ή αγχωτικές εμπειρίες.
Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το στρες γενικεύει τις δυσάρεστες αναμνήσεις, προκαλώντας αντίδραση ακόμη και σε ασφαλείς καταστάσεις. Τα πειράματα έδειξαν ότι το στρες μπλοκάρει έναν νευροδιαβιβαστή (GABA), ο οποίος περιορίζει τον αριθμό των νευρώνων όπου αποθηκεύονται δυσάρεστες αναμνήσεις. Αυτό οδηγεί σε διόγκωση των νευρικών δικτύων της αμυγδαλής, με αποτέλεσμα να γενικεύεται ο φόβος.
Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να ανοίξουν νέες προοπτικές για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των φοβιών και των αγχωδών διαταραχών. Ωστόσο, η χρήση της μιφεπριστόνης ως θεραπεία είναι αμφίβολη λόγω της ανάγκης για χορήγηση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της μνήμης και πιθανών παρενεργειών.