Πόσο γιαούρτι την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου του εντέρου

Πόσο γιαούρτι την εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου του εντέρου

Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω του εντερικού μικροβιώματος. Το γιαούρτι που περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων έχει αναγνωριστεί ως ένας πιθανός σύμμαχος κατά διαφόρων παθήσεων, με έρευνες να υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Mass General Brigham, η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί πράγματι να παρέχει προστασία απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, μέσω της τροποποίησης του εντερικού μικροβιώματος.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θετικού στο Bifidobacterium, ένα είδος βακτηρίου που περιέχεται στο γιαούρτι. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μακροχρόνιες έρευνες που παρακολούθησαν εθελοντές για δεκαετίες και υποδεικνύει τη συχνότητα εμφάνισης του συγκεκριμένου βακτηρίου στον καρκινικό ιστό.

Η κατανάλωση γιαουρτιού θεωρείται ευεργετική για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, και η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut Microbes αναδεικνύει την ύπαρξη του Bifidobacterium σε περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους ενδέχεται να ανοίγουν το δρόμο για νέες στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου μέσω της διατροφής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μακρόχρονη κατανάλωση γιαουρτιού ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου τροποποιώντας το εντερικό μικροβίωμα, και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play