Πούδρες ψαριού παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η καινοτόμα νεοφυής “Prosper”

Πούδρες ψαριού παράγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η καινοτόμα νεοφυής “Prosper”

Πούδρες ψαριού με υψηλή διατροφική αξία και μοναδική γεύση, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε νέα τρόφιμα και συνταγές, κατάφερε να παράξει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ελληνική νεοφυής επιχείρηση “Prosper”, η οποία και τιμήθηκε με το βραβείο “Maria Vlachou 2019”. Το βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας διεθνούς διαγωνιστικής πλατφόρμας Future Agro Challenge (FAC) του Global Agripreneurs Summit (GAS). Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας φέτος, στην 84η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Prosper, Κατερίνα Κανδυλιάρη, χημικός Τροφίμων και υποψήφια διδάκτωρ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισήμανε ότι η ελληνική νεοφυής εταιρεία “αξιοποιεί τα υποπροϊόντα ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας παράγοντας πούδρες με υψηλή διατροφική αξία και μοναδική γεύση, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε νέα τρόφιμα και συνταγές” -όπως άλλωστε δηλώνει  και το όνομά της (Prosper=Prosperity, δηλαδή ευημερία, και ProsPer όπως byPROductS PowdERs, που σημαίνει πούδρες υποπροϊόντων τροφίμων). 

Όπως εξήγησε, “κατά τη μεταποίηση των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας παράγονται υποπροϊόντα, που μπορεί να αποτελούν το 50%-60 % του βάρους του ψαριού μετά από φιλετοποίηση. Τα υποπροϊόντα μεταποίησης της ιχθυοκαλλιέργειας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων χαμηλής αξίας, όπως ζωοτροφές ή απορρίπτονται αυξάνοντας το ενεργειακό, περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της διαδικασίας”. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια επισήμανε ότι η “παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί, επομένως, μια ερευνητική, οικονομική, διατροφική και οικολογική πρόκληση και υποστηρίζει τη βιωσιμότητα της ιχθυοκαλλιέργειας στην χώρα μας”. 

Οι έννοιες τις κυκλικής οικονομίας, αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης “είναι πιο επίκαιρες από ποτέ”, υπογράμμισε η ίδια χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “την ίδια στιγμή, το ζητούμενο είναι η προσφορά προϊόντων υψηλής γαστρονομίας στους καταναλωτές”. 

Για το σκοπό αυτό, “έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με διακεκριμένους σεφ που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το προϊόν μας. Αλλά και ως προς τη προμήθεια της πρώτης μας ύλης έχουμε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, όπου η ιδέα της αξιοποίησης των υποπροϊόντων των ψαριών παρουσιάζεται επιτακτική στα πλαίσια της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου” σημείωσε. 

Στα επόμενα βήματα της ομάδας της Prosper εντάσσεται η “προώθηση του προϊόντος μας σε σχολές μαγειρικής, ώστε να δοκιμαστεί σε συνταγές και έτσι να μπορέσει να αποτελέσει πραγματική διατροφική πρόταση και να μπαίνει σιγά- σιγά στη συνείδηση του καταναλωτή”.

Τα εμπόδια και η συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ

Η μεγαλύτερη πρόκληση και ταυτόχρονα περιορισμός που αντιμετωπίζει η ομάδα της Prosper, “είναι πως αντίθετα με άλλες startups, π.χ, ανάπτυξης εφαρμογών, των οποίων οι ανάγκες για υποδομές είναι πιο περιορισμένες, στην περίπτωσή μας απαιτείται μια σημαντική υποδομή, όσον αφορά στην τεχνολογία και στη διαδικασία παραγωγής και σε χώρους”. Πρόσθεσε ότι “σε αυτήν την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε επαφές προκειμένου να πετύχουμε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέσω spin-off εταιρείας, και όταν η παραγωγή και τα έσοδα το απαιτούν και επιτρέπουν, θα καταφέρουμε να βάλλουμε σε τροχιά υλοποίησης και τα επόμενά μας βήματα” ξεκαθάρισε.

Για τη συμμετοχή της ελληνικής νεοφυούς Prosper στην 84η ΔΕΘ, για πρώτη φορά φέτος, η κ. Κανδυλιάρη σημείωσε “μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας σε μεγαλύτερο κοινό, να λάβουμε μέρος στο “Future Agro Challenge”, όπου και τιμηθήκαμε με το βραβείο Maria Vlachou 2019, να διευρύνουμε το δίκτυο συνεργατών μας και να συστηθούμε στον αγροδιατροφικό χώρο ως μια ελληνική νεοφυής εταιρεία που έχει όραμα και καινοτόμες ιδέες”.

Η “γέννηση” της Prosper

Η ιδέα της αξιοποίησης των υποπροϊόντων ψαριών από την εταιρεία ξεκίνησε από έρευνες, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής, που εκπονείται από την ιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης και καθώς η “έννοια της αειφορίας και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι θέματα που μας προβληματίζουν όλους και βλέποντας ότι έχει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, την επεξεργαστήκαμε περαιτέρω ως ομάδα με τη γεωπόνο και υποψήφια διδάκτορα Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικολία Σάμαρη, την τεχνολόγο τροφίμων και υποψήφια διδάκτορα του Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεανώ Μικρού και τον μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Ανδρέα Γκουγκούση, όλοι ηλικίας μεταξύ 25-30 χρόνων. “Ως μέντορα, η ομάδα έχει την καθηγήτρια Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Μαρία Καψοκεφάλου”, επισήμανε η κ. Κανδυλιάρη, προσθέτοντας ότι “η Prosper υποστηρίζεται και από ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργατών εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου”.

Διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα μέλη της ομάδας είναι εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και τη σημασία αυτών για την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας ιδέας, η κ. Κανδυλιάρη υπογράμμισε ότι “ως νέοι επιστήμονες πιστεύουμε στην σύνδεση του ερευνητικού και του επιχειρηματικού χώρου και από νωρίς καταλάβαμε πως θα ήταν σημαντική ευκαιρία να επιδιώξουμε να μετατρέψουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας σε επιχειρηματικό σχέδιο και μελλοντικά σε εταιρεία”.

“Η σύνθεση της ομάδας είναι τέτοια ώστε οι τεχνολογικές και επιστημονικές γνώσεις των μελών τις εταιρίας είναι συμπληρωματικές και συγκεκριμένα οι γνώσεις και η εκπαίδευση των μελών της ομάδας καλύπτουν τις ανάγκες της παραγωγής του προϊόντος μας, σε θέματα τεχνολογίας τροφίμων, ανάλυσης τροφίμων, διατροφής, μηχανολογίας, οικονομίας και επικοινωνίας. Αυτό μας επιτρέπει επομένως, αξιοποιώντας την αιχμή της επιστήμης, να δώσουμε λύση τεχνολογικά και διατροφικά άρτια, η οποία είναι επωφελής και για την παραγωγή τροφίμων και για το περιβάλλον” σημείωσε.

Έλενα Αλεξιάδου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play