Η Ρωσία ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ ο Τραμπ πιέζει για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζει ολοένα και περισσότερη ανησυχία για τις ανατροπές στην οικονομία της χώρας του εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε πηγές του Reuters που είναι ενημερωμένες για την κατάσταση. Η κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν ανάπτυξη κάτω του 1,5% για το 2025, αν και η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν ελαφρώς πιο ρόδινες προοπτικές.
Η οικονομία της Ρωσίας, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, παρουσίασε ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τους διαρκείς γύρους κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αυξημένα επιτόκια που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος επιταχύνθηκε εξαιτίας των στρατιωτικών δαπανών ρεκόρ. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας άποψης σε μέρος της ρωσικής ελίτ ότι μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων είναι επιθυμητή.
Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε ξανά τα καθήκοντά του στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, έχει υποσχεθεί να επιλύσει γρήγορα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται ότι έχει εκφράσει την πιθανότητα επιβολής περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο Πούτιν δεν διαπραγματευτεί.
Η Ρωσία, πάντως, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες προτάσεις για διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Κρεμλίνου. Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων οικονομικών προκλήσεων, η χώρα ενδιαφέρεται οικονομικά να διαπραγματευτεί έναν διπλωματικό τερματισμό της σύγκρουσης.
Ο Πούτιν αναγνωρίζει την πίεση που ασκεί ο πόλεμος στην οικονομία, καθώς και τις συνέπειες των υψηλών επιτοκίων στη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι η ρωσική οικονομία, η οποία υπήρξε ανθεκτική κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών και των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό. Οι δαπάνες έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η κυβέρνηση επιδιώκει υψηλότερα φορολογικά έσοδα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, καθώς και οι πολιτικές του Πούτιν σχετικά με την στρατηγική του στον πόλεμο, αναμένεται να είναι κεντρικά θέματα στη δημόσια και πολιτική συζήτηση τις επόμενες ημέρες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr