“Πράσινο” φιλί της ζωής σε πολυκατοικία του Μεσοπολέμου, στη Θεσ/νικη

“Πράσινο” φιλί της ζωής σε πολυκατοικία του Μεσοπολέμου, στη Θεσ/νικη

 “ Πράσινο” φιλί της ζωής σε μια πολυκατοικία 90 ετών φιλοδοξεί να δώσει μια ομάδα στη Θεσσαλονίκη, που στοχεύει στη δημιουργία μιας δραστήριας κοινότητας ενεργών πολιτών. “ Κοινά υπό κατοίκηση” είναι ο τίτλος της ομάδας που δημιούργησε ο Περικλής Χατζηνάκος, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία αποτελείται από τους Νίκο Καλλιγά, πολιτικό μηχανικό, Ηλέκτρα Μαντσίνη, αρχιτέκτονα, Χρήστο Σχοινά, εκπαιδευτικό και τις εμψυχώτριες Θένια Χρηστάκου και Μαρία Τσανανά.
“ Στόχος μας είναι να μεταμορφώσουμε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο να τη μετατρέψουμε σε φιλική προς το περιβάλλον, αλλά να φέρουμε κοντά τους κατοίκους της και γενικότερα τη γειτονιά” εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Περικλής Χατζηνάκος διευκρινίζοντας ότι “ το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι κατά βάση κοινωνικό”.
Η πολυκατοικία που έχει ήδη επιλεγεί βρίσκεται στην οδό Αλεξ. Σβώλου 45, έχει τέσσερα διαμερίσματα και είναι κατασκευασμένη το 1930 ενώ έγινε ανακατασκευή το 1950, οπότε και προστέθηκε ένας όροφος και το δυτικό μέρος.
“ Έχουμε ήδη ένα πλάνο συγκεκριμένων δράσεων και καλούμε για συμμετοχή διάφορες εταιρίες, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί φυτεμένο δώμα στην ταράτσα, αναβαθμίζοντας ενεργειακά την πολυκατοικία και παράλληλα, να αποτελεί έναν χώρο συνάντησης των κατοίκων οι οποίοι θα μπορούν τους θερινούς μήνες, να απολαμβάνουν ταινίες στον ανοιχτό χώρο ή ακόμη, να ανακυκλώνουν τα οργανικά υπολείμματα με οικιακό σύστημα κομποστοποίησης” αναφέρει ο κ.Χατζηνάκος. Η ομάδα των “ Κοινών υπό Κατοίκηση” στοχεύει ακόμη στις κάθετες φυτεύσεις στην επιλεγείσα πολυκατοικία και στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Ωστόσο,εκτός από την “ πράσινη” πολυκατοικία, η ομάδα φιλοδοξεί να εμφυσήσει τη συλλογική ευθύνη για το περιβάλλον με εργαλεία την εμψύχωση-υποστήριξη, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και διάφορες δράσεις στον αστικό ιστό που θα συντελέσουν στη δημιουργία μιας ενεργούς κοινότητας. 
Στην κατεύθυνση αυτή διοργανώνουν την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Αγγελάκη 13) το πρώτο τους ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία πράσινης κοινότητας. 
“ Το πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνει δωρεάν εβδομαδιαίες συναντήσεις εμψύχωσης, εκπαιδευτικά-βιωματικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και δημιουργικές δράσεις (κατασκευή λαχανόκηπων σε σχολεία, φυτεύσεις, δημιουργία πράσινων χώρων και πολλά άλλα). Στοχεύουμε στη δημιουργία μιας δραστήριας κοινότητας ενεργών πολιτών, από όλη την πόλη, η οποία επιθυμούμε να λειτουργήσει ως κοινωνικός πολλαπλασιαστής ικανός να φέρει άμεσες αλλαγές στον τρόπο σκέψης αλλά και στην αστική καθημερινότητα” αναφέρεται στην πρόσκληση της ομάδας.
Tα “ Κοινά υπό κατοίκηση – Commons in Residency” στηρίζονται σε μια ιδέα του Περικλή Χατζηνάκου και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Υλοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Bodossaki Foundation – Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Νατάσα Καραθάνου
 
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play