Ανακαλύψεις για τη συμπεριφορά του ρυγχοκαρχαρία στη Μεσόγειο βοηθούν στην προστασία του είδους. Αναζητούσαν κάποιον από τους λιγοστούς λευκούς καρχαρίες στη Μεσόγειο, κατάφεραν όμως να τοποθετήσουν δορυφορικό πομπό σε έναν άκρως απειλούμενο ρυγχοκαρχαρία (Isurus oxyrinchus), ένα πρώτο βήμα για να καταλάβουμε τη συμπεριφορά του είδους και να προστατεύσουμε τα νερά του. Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (Virginia Tech) εντόπισαν τον νεαρό ρυγχοκαρχαρία το καλοκαίρι του 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, δυτικά της Ιταλίας.
Η τοποθέτηση του πομπού και η παρακολούθηση του ρυγχοκαρχαρία θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό καλύτερα, είπε ο διδακτορικός φοιτητής Μπρένταν Σέι, πρώτος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Marine Science.
Ο πομπός που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα για τη θερμοκρασία, το βάθος και την ένταση του φωτός, ενώ οι καταγραφές έδειξαν ότι ο ρυγχοκαρχαρίας διένυσε περισσότερα από 1200 χιλιόμετρα σε 54 ημέρες, παρά την ηλικία του μόλις 1-2 ετών.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προστασία των περιοχών αναπαραγωγής μπορεί να μην είναι αρκετή για τη σωτηρία του είδους, καθώς ο ρυγχοκαρχαρίας κολυμπά μεγάλες αποστάσεις από μικρή ηλικία. Στα ελληνικά νερά απαντούν 33 είδη καρχαρία, πολλά εκ των οποίων είναι απειλούμενα, και δεδομένου ότι οι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος, η μείωσή τους ανατρέπει την οικολογική ισορροπία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr