Πρόταση να εφαρμόζονται διεθνώς τα rapid test αντιγόνου για τον κορονοϊό (Covid-19)

Πρόταση να εφαρμόζονται διεθνώς τα rapid test αντιγόνου για τον κορονοϊό (Covid-19)

Σημαντική διεθνή πρωτοβουλία με στόχο τη διευκόλυνση των αεροπορικών ταξιδιών με πιο αποτελεσματικούς και ταχείς ελέγχους για Covid-19, ανέλαβε το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της 6ης συνάντησης της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.), ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε την ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση για τα rapid test, δηλαδή τους ταχείς ελέγχους αντιγόνου για το νέο κορονοϊό. Ο κ. Θεοχάρης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ανέλυσε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα των rapid test και το πώς η εφαρμογή τους θα συμβάλει καίρια στο να γίνουν οι αεροπορικές μετακινήσεις ευχερέστερες και πιο ασφαλείς για τους ταξιδιώτες.
Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι «τα τεστ αντιγόνου είναι ιδανικά για χρήση κατά τη διεξαγωγή των συνοριακών ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν ένα άτομο είναι φορέας του Covid-19». Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε επίσης, ότι «η συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης, αν και χαμηλού κόστους, δίνει γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα». Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα ταχέα τεστ αντιγόνου για Covid-19 θα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς οριζόντιους (ανά χώρα ή γεωγραφικούς) περιορισμούς. Οι χώρες εισόδου θα διατηρούν το δικαίωμα περαιτέρω διασταυρούμενου ελέγχου με μοριακά τεστ, οποτεδήποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το μήνυμα «Κάνετε τεστ στην αναχώρηση – Κάνετε τεστ στην επιστροφή» θα εξαλείψει τα δυσάρεστα για τους τουρίστες μέτρα όταν επιστρέφουν στις πατρίδες τους, δηλαδή τις οριζόντιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή ακόμα και την καραντίνα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του ο υπουργός Τουρισμού, «η Ελλάδα βρέθηκε στην πρωτοπορία, τόσο της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορονοϊού, όσο και του ασφαλούς τουριστικού ανοίγματος. Μετά από την καινοτομία για τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με το σύστημα εισόδου (EVA) το οποίο παρουσιάζω σήμερα στον Π.Ο.Τ., η χώρα μας προχωρά με συγκεκριμένες προτάσεις ανοίγματος των συνόρων, με περισσότερη ευελιξία αλλά και με ασφάλεια. Η σημερινή κατάσταση, ενώ προσφέρει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάκαμψη του τουρισμού, έχει οδηγηθεί σε ένα αντιπαραγωγικό κατακερματισμό κανόνων και απαγορεύσεων. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγουμε από τις σημερινές δυσκολίες. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε ένα ασφαλέστερο και καλύτερο τουριστικό αύριο. Η χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία αυτού του σχεδιασμού».
Η πρόταση για τη διεθνή εφαρμογή των rapid test αντιγόνου, όπως τονίζεται, αποτελεί συνέχεια συντονισμένων ενεργειών του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού. Στρατηγικός στόχος παραμένει η υλοποίηση του οράματος για ανάκαμψη του τουρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με λιγότερους περιορισμούς το 2021 και επιστροφή στην κανονικότητα το 2022. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της πρότασης, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «τις διαδικαστικές λεπτομέρειες θα διατυπώσει ειδική τεχνική ομάδα, η οποία πρόκειται να συσταθεί για αυτό το σκοπό, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού».
Τέλος, κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών των δύο τεχνικών επιτροπών, για τις οποίες η Ελλάδα, κατά την 112η Σύνοδο του Π.Ο.Τ. στην Τιφλίδα, διεκδίκησε και πέτυχε την παρουσία Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Η πρώτη αφορά στη διαδικτυακή τουριστική εκπαίδευση και η δεύτερη στη διαμόρφωση του Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία του Τουρίστα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, κατέστη σαφής και εμπράκτως η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στα διεθνή fora, όπου διαμορφώνονται οι τάσεις για το μέλλον του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΚΑΧ
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play