Πρωτοχρονιά: Πες μου το χρώμα των εσωρούχων σου και θα σου αποκαλύψω πώς θα κυλήσει ο χρόνος

Ανακαλύψτε πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις από όλο τον κόσμο και τις σημασίες τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς είναι καλά γνωστές: η πτώση της μπάλας στην Times Square, το φιλί με τον αγαπημένο σας τα μεσάνυχτα και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες, οι παραδόσεις περιλαμβάνουν καθαρισμό του σπιτιού σε βάθος ή σπάσιμο ενός φρέσκου ροδιού, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Από την Ισπανία μέχρι την Ιαπωνία, οι διαφορές στις εορταστικές πρακτικές είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να απολαύσουν γεύματα γεμάτα τυχερά τρόφιμα. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η παράδοση θέλει να καταναλώνονται 12 σταφύλια κατά το τελευταίο δευτερόλεπτο του παλιού χρόνου, ενώ στην Ιταλία προτιμούν φακές για καλή τύχη. Οι Γάλλοι αρχίζουν το νέο έτος με τηγανίτες, ενώ οι Εσθονοί θεωρούν ότι η κατανάλωση έως και 12 γευμάτων την παραμονή ενισχύει τη δύναμή τους για το νέο έτος. Στον Νότο των ΗΠΑ, τα πράσινα λαχανικά και τα μαυρομάτικα μπιζέλια συμβολίζουν την τύχη και την ευημερία.

Στη Σκωτία, το καθάρισμα του σπιτιού είναι σημαντική παράδοση για την υποδοχή του νέου χρόνου. Το τζάκι καθαρίζεται με προσοχή, ώστε να ξεκινήσει η χρονιά με ανανεωμένη φρεσκάδα.

Στο Μεξικό, το χρώμα των εσωρούχων που φορά κανείς την Πρωτοχρονιά είναι καθοριστικό για τη χρονιά που έρχεται. Το κόκκινο φέρνει αγάπη, το κίτρινο πλούτο, το λευκό ειρήνη και το πράσινο ευημερία. Στο Μεξικό, υπάρχουν και άλλες πρωτότυπες παραδόσεις, όπως το να περπατάς με μια άδεια βαλίτσα για να προσελκύσεις ταξίδια και νέες εμπειρίες.

Στις Φιλιππίνες, οι άνθρωποι επιλέγουν πουά ρούχα και τοποθετούν 12 στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι για καλή τύχη. Στη Βραζιλία, οι συμμετέχοντες της Festa de Lemanjá ντύνονται στα λευκά και πηδούν στο νερό για να πραγματοποιήσουν ευχές.

Στην Κούβα, η παράδοση επιτάσσει την εκτόξευση βρώμικου νερού από την εξώπορτα για να καθαρίσουν τις κακές επιρροές του προηγούμενου χρόνου. Στη Νάπολη της Ιταλίας, οι νοικοκυρές πετούν μικρές ηλεκτρικές συσκευές από τα μπαλκόνια τους, σηματοδοτώντας μια νέα αρχή.

Στην Ιαπωνία, οι βουδιστικοί ναοί χτυπούν τις καμπάνες τους 108 φορές για να διώξουν τα κακά πάθη. Στην Ιρλανδία, παραδίνεται ένα επιπλέον πιάτο στο τραπέζι για τους αποθανόντες. Το ελληνικό έθιμο του ποδαρικού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με ρόδια που κρεμούν οι οικογένειες ως σημάδι τύχης.

Οι παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς μας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τις συνήθειες των άλλων χωρών, αναδεικνύοντας την πολυμορφία των εθίμων που συμβάλλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play