Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια στην ΕΕ

 Πρωτοβουλία Πολιτών επιδιώκει την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια στην ΕΕ

Η απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια στην ΕΕ είναι ο στόχος που θέτει μια “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών” (ICE), η οποία ξεκίνησε σήμερα με την ελπίδα ότι θα συλλεγούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές για να αναγκασθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για το θέμα.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από επτά πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι ζουν στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, σύμφωνα με παρουσίαση της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Générations Futures (Μελλοντικές Γενιές). Το αίτημά τους επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ICE αποτελούν ένα εργαλείο συμμετοχής των πολιτών και επιτρέπουν την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα λαϊκής πρωτοβουλίας. Μια ICE που άρχισε το 2017 έχει ήδη οδηγήσει την Κομισιόν να επανεξετάσει τη νομοθεσία της για την γλυφοσάτη, ένα αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο.

Η νέα αυτή συλλογή υπογραφών θα γίνει ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 στους ιστοτόπους https://www.savebeesandfarmers.eu/ και https://www.generations-futures.fr/actualites/icepesticides/ για τη Γαλλία.

“Το να εξασφαλίσουμε ότι οι χώρες θα συμφωνήσουν στην απαγόρευση φυτοφαρμάκων σε 15 χρόνια είναι μάλλον φιλόδοξο”, αναγνωρίζει η Ναντίν Λοβερζά, συντονίστρια της μκο Générations Futures. Ωστόσο για την ίδια “θα πρέπει να βγούμε από ένα αγροτικό σύστημα που έχει φτάσει στο τέλος του”.

Στη Γαλλία θα χρειαστεί να συλλεγούν τουλάχιστον 55.000 υπογραφές γι’αυτήν την ICE. Ένα αίτημα που έφερε τον τίτλο “Θέλουμε παπαρούνες” και αφορούσε την απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων συνέλεξε σχεδόν 979.000 υπογραφές. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την έξοδο από τις περισσότερες χρήσεις της γλυφοσάτης την 1η Ιανουαρίου του 2020 και από κάθε χρήση της στις αρχές του 2023.

Οι μκο που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα ζητούν συγκεκριμένα “τη σταδιακή απαγόρευση των συνθετικών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή γεωργία σε ποσοστό 80% ως το 2030, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο τοξικά φυτοφάρμακα προκειμένου να γίνει (η ΕΕ) επικράτεια ‘απαλλαγμένη από φυτοφάρμακα’ το αργότερο το 2035”, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Αυτές προτάσσουν να “δοθεί προτεραιότητα σε μονάδες αγροτικής εκμετάλλευσης μικρού μεγέθους, που είναι διαφοροποιημένες και ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές” και να “αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα” στις αγροτικές ζώνες, την ώρα που η κατάσταση είναι καταστροφική, με μαζικές εξαφανίσεις εντόμων και των θηρευτών τους (πουλιά, σκαντζόχοιροι, σαύρες, αμφίβια).

Σήμερα κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα μείωσης των φυτοφαρμάκων. Στη Γαλλία, δύο διαδοχικά σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν αποτύχει. Μια νέα προσπάθεια προβλέπει τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως το 2025.

Για την Ναντίν Λοβερζά, το γαλλικό παράδειγμα των 3.000 αγροκτημάτων Dephy, τα οποία έχουν δεσμευτεί σε πρακτικές μείωσης των φυτοφαρμάκων, δείχνει ότι αυτό μπορεί να γίνει.

©Πηγή: amna.gr

Loading