Πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για αποζημίωση θεραπειών διακοπής καπνίσματος έως το 2025

Πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για αποζημίωση θεραπειών διακοπής καπνίσματος έως το 2025

 Μέσα στο 2025, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο, να περάσει στη θετική λίστα τις θεραπείες διακοπής καπνίσματος, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης. Όπως εξηγεί, το άμεσο και το έμμεσο κόστος του καπνίσματος δεν μπορεί κανείς να το υπολογίσει πλήρως, γιατί δεν αφορά μόνο ανθρώπους που ασθενούν, εξαιτίας νοσημάτων που σχετίζονται με αυτό, αλλά σχετίζεται και με τους φροντιστές τους.

   Αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε εφημερία βλέπουμε 2-3 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και ότι στους 8.000 ασθενείς που διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, το 70% δε ζει μετά από πέντε χρόνια, καταλαβαίνει το δυσθεώρητο κόστος που σχετίζεται με το κάπνισμα.

   Γιατί όμως οι θεραπείες διακοπής καπνίσματος δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα; Ο πρόεδρος της ΕΠΕ αναφέρει ότι θεωρούνται θεραπείες πολυτέλειας και lifestyle, ενώ το κάπνισμα είναι μία χρόνια νόσος η οποία απαιτεί οργανωμένη βοήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, η διακοπή του καπνίσματος με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας έχει 40-60% αποτελεσματικότητα, ενώ η αυτοβοήθεια του καπνιστή έχει ποσοστό μόλις 3-5%.

Loading