Ψηφιακή αποανάπτυξη και ο ρόλος της Big Tech στην κοινωνία

Ψηφιακή αποανάπτυξη και ο ρόλος της Big Tech στην κοινωνία

Αναλύουμε τη σχέση μεταξύ ψηφιακής τεχνολογίας, πολιτικής οικονομίας και κοινωνικών μετασχηματισμών. Η πρόσφατη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ έφερε στην επιφάνεια τη δραματική παρουσία του Ίλον Μασκ, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην αναμόρφωση του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού. Αυτή η αναμόρφωση συνοδεύεται από εκπροσώπους μεγάλων ψηφιακών κολοσσών που στοχεύουν σε μια διακυβέρνηση με περιορισμούς στην κρατική παρέμβαση και υπόσχονται απεριόριστη επιχειρηματική ελευθερία. Επανέρχεται μια τεχνοκρατική αλαζονεία που, παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος, επιδιώκει τώρα να επηρεάσει την ψηφιακή δημόσια σφαίρα. Η ανάλυση των φαινομένων της Big Tech αναδεικνύει την ανάγκη κατανόησης της συσχέτισής τους με τις κοινωνικές θεωρίες και τους μετασχηματισμούς των εργασιακών σχέσεων.

Στο βιβλίο τους «Cybernetic Circulation Complex. Big Tech and Planetary Crisis» (Σύμπλεγμα Κυβερνητικής Κυκλοφορίας. Η Big Tech και η Πλανητική Κρίση), οι Νίκ Ντάιερ-Γουίδερφορντ και Αλεσάντρα Μουλαρόνι εξετάζουν τη σημασία της πολιτικής οικονομίας έναντι της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διευρυμένη έννοια της κυκλοφορίας ενσωματώνει παραγωγή, εμπορευματική κυκλοφορία και κοινωνική αναπαραγωγή, αναδεικνύοντας τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών στην κοινωνία. Εντοπίζουν, επίσης, τη συνεισφορά των ψηφιακών πλατφορμών στην κυκλοφορία των κοινωνικών ανταγωνισμών, τονίζοντας τα φαινόμενα κυβερνοφασισμού και τις ταξικές συγκρούσεις εντός αυτών.

Η εργασία τους εστιάζει και στη βιοπολιτική διάσταση που προκύπτει από τη δράση των ψηφιακών κολοσσών, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του βιοκομμουνισμού προσφέρει μια προοπτική για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε κατευθύνσεις που δεν θα εξυπηρετούν αποκλειστικά το κέρδος, αλλά θα δίνουν προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες. Υπογραμμίζουν τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας για την ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία, προτείνουν έτσι την ιδέα της ψηφιακής αποανάπτυξης, που καταδεικνύει την ανάγκη για επαναστατική αλλαγή στις οικονομικές και τεχνολογικές δομές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play