Ψηφιακός μετασχηματισμός: το κλειδί για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Ψηφιακός μετασχηματισμός: το κλειδί για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η συμβολή του στην επιβίωση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης στο σύγχρονο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ήταν το θέμα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες σε συζήτηση που οργανώθηκε στο ΕΤΒΑVIPE Studio. Ένα studio που στήθηκε σε συνεργασία της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου της Κομοτηνής με στόχο την προβολή της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Της μόδας μεν, ουσιαστικός δε

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλες τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως τις μικρομεσαίες κι αυτές που είναι εγκατεστημένες στην Περιφέρεια» είπε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής ΄΄Softweb΄΄ που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κλάδου. «Ο όρος Ψηφιακός Μετασχηματισμός μπορεί να έχει γίνει της μόδας τελευταία, είναι όμως πολύ ουσιαστικός» τόνισε ο ίδιος. Εξήγησε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός καλύπτει τα πάντα που σχετίζονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών προς όφελος των επιχειρήσεων, είτε αναφερόμαστε σε hardware και software, είτε σε συστήματα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού (ERP), είτε σε έναν νέο εκτυπωτή, είτε σε web και mobile εφαρμογές για εταιρείες, όπως είναι το δικό μας αντικείμενο».

Στην ερώτηση αν οι επιχειρηματίες έχουν καταλάβει τη σημασία που έχει η ψηφιακή μετάβαση στην επιβίωση των επιχειρήσεων τους, ο έτερος καλεσμένος στο στούντιο, ο Γιώργος Αντύπας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Revival Consulting Services SA, είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε μια εταιρεία συνδυάζει ταυτόχρονα: marketing, εμπόριο, φιλοσοφία και κέρδος, και ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό».

Ο κ. Χατζηγεωργίου υποστήριξε πως πολλές επιχειρήσεις θεωρούν ψηφιακό μετασχηματισμό αυτά που υποχρεούνται από το κράτος να κάνουν (mydata, adee κλπ) και αρκούνται σε αυτό. «Όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός», όπως είπε, «έχει έναν άλλο σκοπό, είναι ένα εργαλείο που δίνει στο οικοσύστημα μιας επιχείρησης τη δυνατότητα της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, με τον προμηθευτή, με τον πωλητή κ.α.» […]
«Πολλοί βιομήχανοι και επιχειρηματίες θεωρούν ότι το web ή το mobile πρέπει να το χρησιμοποιείς αν είσαι γκατζετλάκιας. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν πλέον ότι το web και το mobile είναι ένα εργαλείο δουλειάς και καθημερινότητας».

«Το εργοστάσιο του μέλλοντος είναι εδώ, σήμερα! Η ελληνική βιομηχανία μένει πίσω», σχολίασε ο κ. Αντύπας. Είπε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει τη παραγωγικότητα των επιχειρήσεων» και ότι «υπάρχουν ευκαιρίες και προκλήσεις. Πρέπει να τις δούμε, τώρα! Πρέπει να αλλάξουμε διαδικασίες και ποιότητα δουλειάς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τον όποιο μιλάμε, έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από τη βιομηχανία, όχι σήμερα αλλά από… προχθές».

Ο κ. Χατζηγεωργίου, αναφερόμενος στο αντικείμενο της δικής τους εταιρείας, είπε ότι η ΄΄Softweb΄΄ κατασκευάζει business software σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και ότι η τεχνολογία που εφαρμόζουν δεν χρειάζεται εγχειρίδια χρήσης για να την αξιοποιήσεις.

Τεχνολογία που δεν απαιτεί εγχειρίδια χρήσης

«Η τεχνολογία που εφαρμόζουμε στα προγράμματά μας δεν χρειάζεται εγχειρίδια χρήσης, ούτε και εκπαίδευση. Κι αυτό θεωρώ ότι είναι η επιτυχία μας. Μπορούμε και δίνουμε ένα εργαλείο και σε επιχειρηματίες παλαιότερης γενιάς, που μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα, δίχως εκπαίδευση», είπε και περιέγραψε ένα παράδοξο που όπως είπε, συναντά συχνά. «Επιχειρηματίας που αρνείται να προχωρήσει σε ψηφιακό μετασχηματισμό στην επιχείρησή του, το βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του και παραγγέλνει φαγητό μέσα από το e-food ή το volt…»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ένα σχόλιο του κ. Αντύπα: «Όσα Ταμεία Ανάκαμψης και να έχουμε αν είμαστε αργοί, δεν μετέχουμε στις εξελίξεις, δεν έχουμε σοβαρούς συμβούλους και φοβόμαστε να επενδύσουμε, τότε σίγουρα θα μείνουμε πίσω».

Loading

Play